8fa1e35e

Представники глобальних спілок, профспілкові активісти та делегати з числа учасників 111-ї Міжнародної конференції праці (МКП) 15 червня зібралися біля монументальної скульптури "Зламаний стілець" у Женеві, щоб зажадати негайного звільнення ув'язнених білоруських профспілкових активістів і припинення придушення прав трудящих.

 

Учасники акції закликали зняти всі звинувачення з ув'язнених лідерів і дозволити представникам міжнародних організацій приїхати в країну.

Виконувач обов'язків голови Білоруського конгресу демократичних профспілок (БКДП) Максим Позняков сказав:

    "Ми вдячні вам за те, що ви тут і підтримуєте наших білоруських колег. Ваша підтримка дуже важлива для тих, хто перебуває у в'язниці; вони знають, що у них є підтримка за межами країни, що вони не одні. Я сподіваюся, що ухвалення 33-го параграфа підштовхне владу до дотримання прав трудящих, допоможе звільнити наших товаришів із в'язниці та відновити незалежний профспілковий рух у країні.

Раніше цього тижня МКП ухвалила резолюцію відповідно до параграфа 33 Статуту МОП у відповідь на триваючі порушення білоруською владою прав трудящих і арешт численних профспілкових активістів. Щодо країни було застосовано 33-й параграф, оскільки влада не виконала рекомендації комісії МОП з розслідування. Комісія була створена 2003 року у зв'язку з порушеннями Конвенцій МОП № 87 і № 98. Застосування 33-го параграфа означає, що держави-члени вживатимуть усіх можливих заходів для того, щоб Білорусь виконала рекомендації цієї комісії. Заходи можуть включати не тільки санкції, а й підтримку на міжнародному рівні людей, переслідуваних режимом, і їхньої боротьби за права трудящих.

Це перший випадок більш ніж за 100-річну історію МОП, коли делегати Міжнародної конференції праці, що представляють уряди, роботодавців і профспілки, зробили такий крок, щоб зупинити порушення права на свободу об'єднання. Дотепер цю процедуру застосовували лише один раз - у 2000 році щодо М'янми у зв'язку з використанням примусової праці.

Заступник генерального секретаря IndustriALL Кемаль Озкан сказав:

    "Ми боремося проти диктатора і єдині з трудящими Білорусі. Ми не здамося доти, доки політичні заручники не будуть звільнені. Це боротьба за демократію і за основоположні права трудящих. Ми зробили важливий крок уперед, ухваливши рішення МКП з питання застосування 33-го параграфа, і ми діятимемо далі, поки не доб'ємося справедливості для Білорусі. Наша боротьба триває, і ми переможемо".

 

Джерело:

https://www.industriall-union.org/ru/profsoyuznye-deyateli-trebuyut-snyat-vse-obvineniya-s-zaklyuchennyh-belorusskih-profliderov

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ