1 210324 000

Дедалі швидша деіндустріалізація Європи демонструє нове дослідження профспілок, згідно з яким за останні чотири роки було втрачено майже мільйон робочих місць у виробничій сфері.

Аналіз даних Євростату, проведений Європейським інститутом профспілок, показав, що з третього кварталу 2019 року кількість людей, зайнятих у виробництві, скоротилася на 853 000.

Найбільше робочих місць було втрачено в Польщі (-278 000), Румунії (-144 000) та Німеччині (-129 000). Втрати в Хорватії та Словенії склали 14% від усієї робочої сили в обробній промисловості, що випередило Болгарію (13%) та Чехію (11%) за відсотковим показником втрат.

Скорочення, спричинене, головним чином, відсутністю цілеспрямованої підтримки промисловості ЄС, відбулося після десятиліття відносної стабільності зайнятості у промисловості.

Таблиця 1: 10 країн, які втратили найбільшу кількість робочих місць у промисловості

Країна            % зміни з 2019 по 2023 рік         Фактична зміна з 2019 по 2023 рік

Польща                   -8,4 -278 200

Чехія                       -11,3 -161 400

Румунія                  -8,8 -144 000

Німеччина             -1,6 -129 300

Болгарія               -13,1 -79 100

Словаччина           -9,4 -59,600

Франція                -1,7 -53 600

Хорватія             -14,2 -42,800

Словенія            -14,2 -37,200

Португалія          -2,3 -18 800

ЄС 27 -2,6 -853 500

Перехід до сталої економіки - це можливість змінити ситуацію, але ЄС потребує промислової політики, спрямованої на захист і створення якісних робочих місць.

Профспілки закликають ЄС змінити курс і відмовитися від політики жорсткої економії, а натомість

- Створити постійний інвестиційний інструмент ЄС з достатніми ресурсами для підтримки всіх країн-членів та регіонів.

- Забезпечити, щоб державні кошти підтримували створення якісних робочих місць та колективні переговори через сильні соціальні умови, пов'язані з інвестиціями, державною допомогою та державним фінансуванням.

- Запровадити Європейську директиву про справедливий перехід у сфері праці шляхом передбачення та управління змінами, з соціальним діалогом та колективними переговорами як провідними принципами.

Генеральний секретар ЄКП Естер Лінч заявила:

"Робоча сила, яка забезпечує виробництво в Європі, так само важлива для майбутнього успіху континенту, як і в минулому. Похмура реальність, коли майже 1 мільйон робочих місць було закрито, повинна бути вирішена. ЄС може змінити цю ситуацію, якщо матиме на озброєнні промислову політику, в основі якої лежить створення якісних робочих місць.

Успішна промислова політика визнає важливість усіх секторів, як державних, так і приватних, для успіху Європи і повинна бути належним чином профінансована, ефективна і цілеспрямована, щоб мати довгостроковий вплив. План, який ми пропонуємо, ґрунтується на цих трьох компонентах.

По-перше, нам потрібен інвестиційний інструмент, який відповідає масштабу виклику, що стоїть перед Європою. По-друге, запровадження сильної соціальної обумовленості гарантуватиме, що кожен цент державних коштів буде спрямований на захист і створення якісних робочих місць. По-третє, ЄС потребує спроможності передбачати та управляти змінами за допомогою Директиви справедливого переходу.

Сильна та стійка промисловість - це спільний інтерес працівників, роботодавців та урядів. Ми запропонуємо наші рішення на Тристоронньому соціальному саміті ЄС цього тижня".

Генеральний секретар IndustriAll Europe Джудіт Кіртон-Дарлінг підкреслила:

"Промисловість Європи та її працівники мають фундаментальне значення для реалізації кліматичних рішень, яких потребує Європа. Вони залежать від інвестицій та цілеспрямованої промислової політики. Замість того, щоб розмивати цілі Зеленого курсу в складному політичному та економічному кліматі, ми повинні продовжувати підтримувати чисті технології та зупинити деіндустріалізацію.

Для цього ми повинні забезпечити рамки макроекономічної політики, які створюють простір для необхідних інвестицій, і ми повинні забезпечити, щоб інвестиції були пов'язані з соціальними умовами, такими як гарантії хороших промислових робочих місць, сильніший соціальний діалог і справедливий перехід для мільйонів працівників, які постраждали від промислових змін.

Саме тому промислові працівники підтримують Європейську промислову угоду. Вони повинні бути впевнені, що промисловість має умови для того, щоб відігравати свою роль у виконанні Зеленого курсу ЄС і створенні хороших робочих місць у промисловості. Це єдиний спосіб гарантувати, що працюючі люди продовжуватимуть брати на себе зобов'язання в рамках Зеленого курсу. Повернення до жорсткої економії в Європі матиме протилежний ефект. Напередодні європейських виборів інституціям ЄС краще взяти це до уваги".

Джерело: