1557209779 47651214902 531a4e458c 210324

19 жовтня 2022 року Європейський Союз зробив важливий крок на шляху до подолання бідності серед працівників, ухваливши більшістю голосів Директиву 2022/2041 Європейського Парламенту та Ради про адекватну мінімальну заробітну плату в Європейському Союзі (далі – Директива). Директива була опублікована 25 жовтня 2022 року та її положення мають бути імплементовані в національні законодавства країн до 15 листопада 2024 року.

 

Ця Директива встановлює основу для визначення адекватності встановленої законом мінімальної заробітної плати з метою досягнення гідних умов життя та праці; сприяння веденню колективних переговорів щодо встановлення заробітної плати; розширення ефективного доступу працівників до прав на захист мінімальної заробітної плати, якщо це передбачено національним законодавством та/або колективними договорами. Вона застосовується до працівників Союзу, які мають трудовий договір або трудові відносини, як це визначено законодавством, колективними договорами чи практикою, чинною в кожній державі-члені.

Реагуючи на голосування, заступник Генерального секретаря ЄКП Естер Лінч заявила: «Держави-члени повинні серйозно поставитися до підвищення заробітної плати, вони не повинні чекати два роки, перш ніж буде впроваджена Директива. Вони повинні вжити заходів вже зараз, щоб підвищити встановлену законом мінімальну заробітну плату і сприяти укладанню колективних договорів. Заробітна плата ніколи не повинна залишати працівників та їхні сім'ї жити в бідності, але саме такою була реальність в Європі протягом занадто довгого часу».

Також, Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн зазначила: «Сьогоднішня пропозиція щодо адекватної мінімальної заробітної плати є важливим сигналом того, що навіть у часи кризи гідність праці має бути священною. Ми бачили, що для багатьох людей робота більше не приносить грошей. Працівники повинні мати доступ до адекватної мінімальної заробітної плати та гідного рівня життя. Те, що ми пропонуємо сьогодні, — це рамки мінімальної заробітної плати з повною повагою до національних традицій і свободи соціальних партнерів. Покращення умов праці та життя захистить не лише наших працівників, але й роботодавців, які платять гідну заробітну плату, і створить основу для справедливого, інклюзивного та стійкого відновлення».

На виконання пункту 7.3 постанови Ради ФПУ від 21.12.2023 № Р7/3 «Про збереження трудового потенціалу та участь профспілок у відновленні економіки й вітчизняного виробництва» фахівцями апарату ФПУ підготовлено коментарі та рекомендації щодо застосування Директиви (ЄС) 2022/2041 про адекватну мінімальну заробітну плату в Європейському Союзі.

Департамент з питань бюджету та оплати праці