IMG 1302

 

30 червня 2013 року в Україні відзначається День молоді. І символічно, що напередодні цієї дати, а саме 18-19 червня, Федерація профспілок України спільно з Фондом імені Фрідріха Еберта провели масштабні заходи з питань молодіжної зайнятості одночасно у трьох обласних центрах: Луцьку, Дніпропетровську та Чернігові.

Гостинно приймали учасників кущових семінарів навчально-методичні центри профоб’єднань Волинської, Дніпропетровської та Чернігівської областей, на базі яких молоді профспілкові лідери протягом двох днів напрацьовували важливі рішення з питань молодіжної зайнятості. У кожному навчально-методичному центрі працювали команди з понад 35 молодих профспілковців.

Тематика семінарів, а саме «Молодіжна зайнятість в Україні: проблеми, причини та шляхи їх вирішення» вибрана не випадково, адже найуразливішою верствою суспільства на ринку праці залишається молодь. З одного боку, молодий вік сприяє високій мобільності у пошуках роботи, а з іншого, молоді не вистачає трудового і життєвого досвіду.

За даними Держкомстату України, рівень безробіття молоді у віці 15-24 років складає 17,4%, у віці 25-29 років уже 9,5%, а у віці 30-39 років – 6,7%. Як бачимо, з віком рівень безробіття зменшується. І найвищий його рівень саме у молодих людей у віці 15-24 років. це пов’язано з відсутністю досвіду, навчанням, плинністю кадрів тощо. У молодих чоловіків рівень безробіття вищий ніж у молодих жінок у середньому на 2%. А сільська молодь має дещо нижчий рівень безробіття у порівнянні з міською молоддю у середньому на 1,6%.

У заходах взяли участь представники обласних центрів зайнятості та управлінь освіти, які презентували стан зайнятості молоді у відповідних регіонах.

Заходи мали на меті визначити коло проблем, що стоять перед молоддю у сфері зайнятості, аналіз чинного законодавства України з цих питань, а також обговорення можливих шляхів подолання зазначених проблем та розробка рекомендацій профспілок до органів державної влади щодо їх вирішення. Зазначені семінари є першим етапом комплексу заходів ФПУ щодо молодіжної зайнятості, які планується провести у II півріччі 2013 року.

Фахівцями департаменту розвитку профспілкового руху апарату ФПУ підготовлено низку аналітичних презентаційних матеріалів з основних тенденцій на ринку праці та молодіжної зайнятості в Україні і світі, аналізу законодавства з питань молодіжної зайнятості. Валентина Шевченко у Дніпропетровську, Олександр Донцов у Луцьку та Володимир Майданюк у Чернігові презентували їх учасникам семінарів.

Під час занять, молоді профспілкові лідери працювали у малих групах за наступною схемою:

-         аналіз проблеми молодіжної зайнятості в Україні (перше робоче місце, невідповідність отриманої освіти потребам ринку праці, нестійка зайнятість, нетипова зайнятість, неформальна зайнятість, неповна зайнятість і високий рівень безробіття);

-         визначення причин цих проблем (економічні, соціальні, демографічні тощо);

-         аналіз законодавства України з питань молодіжної зайнятості;

-         обговорення можливих шляхів подолання цих проблем;

-         розробка рекомендацій профспілкової молоді, які будуть представлені на конференції експертів та передані представникам Верховної Ради України та Уряду.

Найближчим часом ми розмістимо текст рекомендацій на наших інформаційних ресурсах.

Такий комплексний підхід дозволив глибоко проаналізувати усі причини та проблеми молодіжної зайнятості в Україні, а також окреслити шляхи їх вирішення та участь профспілок у цьому процесі. А головне, що профспілкова молодь активно долучається до вирішення серйозних проблем молодіжної зайнятості та шукає шляхи власного впливу та впливу профспілок на гострі питання сьогодення.

 

 

Департамент розвитку

профспілкового руху

 

IMG 1135

 

IMG 1215

 

 

DSCN0529

 

 

P1180170

 

IMG 1307