2013 143 001

 

Проаналізувати виклики щодо молодіжної зайнятості в Україні, обмінятися ідеями про можливі відповіді на них та обговорити пропозиції профспілок щодо їх подолання – таку основну мету поставили перед собою учасники дводенної зустрічі експертів, яка почала роботу 21 серпня у Будинку спілок.

У заході беруть участь заступники Голови Федерації профспілок України С.М.Кондрюк, Є.М.Драп’ятий, Директор Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі Урсула Кох-Лаугвитц, профспілкові лідери, експерти з Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти та науки, Державного центру зайнятості України.

Відкриваючи зустріч, заступник Голови ФПУ Є.М.Драп’ятий наголосив на тому, що профспілки, як одна із сторін соціального діалогу, через інструменти соціального партнерства мають, в першу чергу, забезпечувати представництво і захист прав працівників, зокрема, молоді. Найуразливішою верствою суспільства на ринку праці залишається молодь, підкреслив він. Проблема безробіття молоді потребує невідкладного розв’язання, оскільки зростання безробіття призводить до зниження рівня життя, зростання тіньової зайнятості, погіршення криміногенної ситуації, сприяння зовнішнім трудовим міграціям, втрати мотивації до праці.

«Ми хочемо сьогодні обговорити і проаналізувати ті питання, які були у центрі уваги під час проведення кущових семінарів «Молодіжна зайнятість в Україні: проблеми, причини та шляхи їх подолання», які відбулись 18-19 червня у Дніпропетровську, Луцьку, Чернігові, - сказав Є.М.Драп’ятий. – Федерація профспілок вважає, що дуже важливо вислухати молодих профспілкових лідерів, саму молодь з питань, що її турбують, зокрема щодо молодіжної зайнятості, та спільно напрацювати пропозиції і шляхи подолання цих проблем».

«Проблема молодіжної зайнятості як і багато інших проблем зараз в Україні, - це наслідок трьох причин, - зазначив у своєму виступі заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк. – По-перше, це тотальна деморалізація – цінностей, праці, професій. Друга проблема – тотальний правовий нігілізм. І нарешті, з точки зору профспілок, головне – це тотальна соціальна несправедливість, яка на ринку праці досягла свого апогею. На моє глибоке переконання, говорити про український ринок праці без проведення чесної його діагностики абсурдно. Лікувати хворобу треба, маючи чіткий та чесний діагноз, але критерії зайнятості та безробіття в Україні спотворені. Тому ФПУ готує пропозиції щодо перегляду методології визначення цих понять, більш чіткого і зрозумілого до них підходу».

Заступник Голови ФПУ також назвав другу та третю проблеми. Це, перш за все, тіньова, нелегальна зайнятість, за якої працівник отримує дохід, але не сплачує державі податки, а також певна категорія роботодавців, яка не бажає платити податки. Тому за ініціативи профспілок цей рік визначено як рік боротьби з нелегальною зайнятістю та виплатами зарплати «у конвертах».

«Ще одна проблема у тому, що праця в України не є рентабельною, - сказав С.М.Кондрюк. – Це алогізм української економіки. Тому українці, зокрема, молодь тікають за кордон або у «тінь». Несправедливими залишаються також оподаткування та визначення пенсій. У зв’язку з цим ФПУ веде наполегливу роботу щодо виправлення ситуації. Наші пропозиції стосуються підвищення престижності праці, справедливого оподаткування та оплати праці, визначення та виплати пенсій».

У своєму виступі на зустрічі Директор Регіонального представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі Урсула Кох-Лаугвитц зазначила, що проблема молодіжної зайнятості є дуже гострою не тільки в Україні. «Ця тема – дуже актуальна для всіх – як для держави, так і для профспілок, - сказала вона. – Молодь – це майбутнє країни. Дуже добре, що профспілки це не тільки розуміють, але й роблять все для того, щоб допомогти молоді вирішити її проблеми. Ми дуже задоволені тим, що і наш Фонд разом з профспілками бере участь у цій важливій роботі».

За два дня учасники зустрічі проведуть п’ять семінарів, на яких обговорять такі важливі для молоді теми; освіта та навчання заради зайнятості, як зробити цю місію можливою; справедливий ринок праці; соціальна справедливість: подолання бідності серед молодих людей; у пошуках кращої долі: міграція; відповідальність основних факторів ринку праці.

Після представлення результатів роботи в групах, будуть опрацьовані та ухвалені пропозиції профспілкової молоді щодо вирішення проблем молодіжної зайнятості.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 143 002

 

2013 143 018  

2013 143 039   

2013 143 043

 

2013 143 055 

 

2013 143 053

 

 

 

2013 143 028

 

2013 143 061