4kvart

 

У кожного з нас є мрія. Хтось мріє про відпочинок на Середземному морі, хтось про нове авто, а хтось про власну квартиру. Іноді ці мрії так і залишаються … просто мріями. Проте, як кажуть, під лежачий камінь вода не тече, щоб чогось досягнути у цьому житті потрібно щось і зробити.

Питання забезпечення житлом населення завжди було одним з пріоритетних завдань Держави, Президента, Уряду, тому в 2012 році, у рамках реалізації Соціальних ініціатив Президента України, було запроваджено новий механізм, що дозволяє вирішити житлове питання громадянам України, які потребують поліпшення житлових умов (Постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року № 343 затверджено Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов).

Цей механізм передбачає для громадян, що потребують поліпшення житлових умов, можливість отримати кредит на пільгових умовах у банку.

Скористатися цією програмою можуть громадяни, без будь-яких вікових обмежень, а саме:

громадяни, які на підставі Житлового кодексу перебувають на квартирному обліку;

громадяни, які забезпечені за місцем проживання, зареєстрованим в установленому порядку, житловою площею, що не перевищує 9 кв. метрів на одного члена сім‘ї, або проживають (зареєстровані в установленому порядку у гуртожитку).

Існують певні вимоги до квартир, які можуть приймати участь у програмі. Перелік об’єктів, серед яких можна обрати собі житло затверджується Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України та зазначений у відповідному розділі на сайті Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву - www.molod-kredit.gov.ua, або на сайті Мінрегіону www.minregion.gov.ua.

Площа житла, на яку може розраховувати сім‘я з двох осіб складає 40 кв. м. загальної площі, на кожного наступного члена сім'ї можна розраховувати ще на 18 кв. метрів, проте все ж таки загальна площа квартири, яка може бути придбана у рамках цієї програми, складає не більше 76 кв. метрів, а для індивідуальних житлових будинків - не більш як 94 кв. метра.

Всіх нас цікавить вартість. Урядом, у відповідному порядку було окреслено, що до участі у програмі можуть бути прийняті об‘єкти за умови, що вартість будівництва не перевищує:

- для Києва - 7 тис. грн. за 1 кв.м;

- для міст Київської області, обласних центрів, а також для Сімферополя і Севастополя - 5 тис. грн.;

- в інших населених пунктах країни - 4 тис. грн.

Зважаючи на ринкову ситуацію, допускається перевищення встановлених норм по вартості та площі (не більше 25%), проте таке перевищення потрібно буде оплатити власними силами.

На сьогодні Державною спеціалізованою фінансовою установою «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», регіональні управління якої безпосередньо займаються питаннями часткової компенсації процентів, укладені генеральні Договори взаємодії з Укргазбанком, Ощадбанком, Укрексімбанком, на підставі яких укладаються договори між всіма регіональними управліннями Фонду та представництвами банків. На регіональному рівні укладені договори з банками «Демарк» та «Меркурій».

За умовами програми, кредитні договори, за якими надається компенсація, укладаються на термін - до 15 років, процентна ставка не більше 16%, та обов’язковий власний внесок позичальника – не перевищує 25% вартості житла. При цьому слід зазначити, що фактично, громадяни сплачують кредит з відсоткової ставкою 3 відсотки річних, решта ж компенсується державою.

Сьогодні вже понад 2000 сімей, досягли своєї мрії та насолоджуються теплом сімейного затишку у власних оселях.

Отже, не слід зволікати, потрібно рухатись, а для того щоб стати власником своєї власної квартири необхідно здійснити лише п’ять основних кроків:

Крок 1

Перевірити, чи маєте Ви право стати учасником програми здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Крок 2

Звернутись до регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

Крок 3

Обрати квартиру, яку Ви хочете придбати.

Крок 4

Звернутись до банку щодо надання кредиту, й отримати рішення кредитного комітету банку про надання кредиту.

Крок 5

Укласти  договори щодо участі у програмі.

На місцях інформацію про умови програми здешевлення вартості іпотечних кредитів можна дізнатися в регіональних управліннях Фонду, які діють в кожній області, АР Крим, містах Києві та Севастополі. Детальна інформація також міститься на офіційному сайті Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву http://www.molod-kredit.gov.ua

 

Федерацією профспілок України спільно з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву в рамках Угоди про співпрацю проведено ряд заходів і напрацьовано інформаційну базу про правову основу та механізми реалізації прав молоді. У даному випадку підставами ваших звернень щодо житлових питань є законодавчо закріплені державою зобов’язання, зокрема: право на житло – ст. 47 і 48 Конституції України, ст. 10. Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», де зазначено:

Держава забезпечує молодим громадянам рівне з іншими громадянами право на житло, сприяє молодіжному житловому будівництву, створенню молодіжних житлових комплексів тощо.

При відведенні земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва органи місцевого самоврядування затверджують квоти ділянок, які надаються молодим сім'ям під будівництво житла.

Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування разом з підприємствами, установами та організаціями розробляють та реалізують програми створення сприятливих житлово-побутових умов для молоді, яка проживає в гуртожитках;

Молоді сім'ї та молоді громадяни можуть одержувати за рахунок бюджетних коштів пільгові довгострокові державні кредити на будівництво і придбання жилих будинків і квартир, на оплату вступних пайових внесків при вступі до молодіжних житлових комплексів, житлово-будівельних кооперативів, а також на обзаведення домашнім господарством.

Відповідно до цього закону та ст. 9 і 11 Закону України «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві» - молодь, яка переселяється у трудонедостатні сільські населені пункти, а також місцева молодь, зайнята в сільському господарстві, переробних, обслуговуючих галузях агропромислового комплексу, соціальній сфері цих населених пунктів, забезпечується житлом і господарськими будівлями за рахунок Державного бюджету України.

Уряд України, місцеві державні адміністрації сприяють розвитку індивідуального житлового будівництва в межах сіл і селищ, а також за межами сіл і селищ у відокремлених фермерських садибах, створюють сільським забудовникам (місцевому населенню і громадянам, які переселяються до сільської місцевості на постійне проживання) пільгові умови щодо забезпечення будівельними матеріалами і обладнанням, надання їм послуг і пільгових довгострокових державних кредитів

Тут принагідно довести до відома молоді і громадськості ст. 121 Земельного кодексу України про норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам, де:

 

п.1. Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

- для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

- для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

 

п.3 Розмір земельної ділянки, що передається безоплатно громадянину у власність у зв'язку з набуттям ним права власності на жилий будинок, не може бути меншим, ніж максимальний розмір земельної ділянки відповідного цільового призначення, встановлений частиною першою цієї статті.

Нажаль вищезазначені права і норми щодо житла не виконуються у тому обсязі, який склався з реальною потребою в «житлових квадратах» усіх категорій громадян країни. І перш за все через системне недофінансування владою власних зобов’язань з реалізації житлових програм.

У Федерації профспілок України 4 липня 2013 р. спільно з Асоціацією «Укрмолодьжитло», Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву, за участю молодіжних організацій, представників влади та громадських інституцій проведено круглий стіл «Молоді житло - державі майбутнє». Учасниками заходу було прийнято Звернення до Уряду з вимогами щодо забезпечення фінансування житлових програм а також внесення змін до нормативних актів, які обмежують права участі молоді у програмах на отримання і придбання житла. У даний час Звернення, за дорученням Уряду, знаходиться на розгляді у профільних міністерствах. Більш детальна інформація на офіційному сайті Федерації профспілок України http://fpsu.org.ua/.

 

Тому, сьогодні для спільного вирішення житлової проблеми є дуже важливо об’єднання зусиль усіх інститутів громадянського суспільства: профспілок, молодіжних організацій, асоціацій, фондів та й самих громадян. Такими об’єднавчими діями можуть бути, як колективні звернення – вимоги, так і акції впливу на владу при прийнятті Державного і місцевих бюджетів, прийнятті щорічних програм соціально-економічного розвитку держави і регіонів, підписанні Генеральної, галузевих і територіальних угод, колективних договорів тощо.

Зрушення у будівництві житла дають поштовх розвитку ряду галузей економіки, збільшують зайнятість і зменшують виїзд молоді за кордон, тому виконання владою та всіма відповідальними структурами житлових програм є їх обов’язком і запорукою дотримання і забезпечення державою гарантій і прав громадян на житло.  

 

ІАЦ