propoz

 

Під час пленарного засідання Верховної Ради України 8 квітня в першому читанні було ухвалено нову редакцію Закону України "Про вищу освіту" (реєстр. №1187-2).

З офіційним текстом законопроекту можна ознайомитися за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=45512

Законопроектом пропонується нова редакція Закону "Про вищу освіту", де передбачається визначити:

– принципи та шляхи реалізації державної політики у сфері вищої освіти;

– рівні та ступені вищої освіти;

– органи управління у галузі вищої освіти та їх повноваження;

– органи управління вищим навчальним закладом, їх повноваження;

– стандарти освітньої діяльності та вищої освіти, порядок ліцензування вищих навчальних закладів та акредитації спеціальностей, засади створення Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

На нашу думку, необхідно також визначити соціальну складову і зони впливу первинних профспілкових організацій, які діють у ВНЗ (викладачів та співробітників, студентів, аспіратнів та докторантів).

Також передбачається внормувати питання утворення та діяльності Національного агентства з якості вищої освіти та незалежних установ оцінювання та забезпечення якості вищої освіти; визначити завдання, правовий статус, типи, структуру, порядок створення, реорганізації та ліквідації вищих навчальних закладів, засади, форми організації та учасників навчально-виховного процесу у вищих навчальних закладах, їх права та обов’язки; умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів; фінансово-економічні відносини у сфері вищої освіти; врегулювати питання міжнародного співробітництва та контролю у цій галузі.

Шановні колеги! Зараз ФПУ активно опрацьовує положення зазначеного законопроекту і  найближчим часом розробить ряд зауважень і пропозицій до нього. Після чого рекомендації будуть передані у профільний Комітет Верховної Ради України для врахування. Запрошуємо до активної співпраці з проханням надсилати до 20 квітня 2014 року свої зауваження і пропозиції на e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Департамент розвитку

профспілкового руху