213

30 листопада ц.р. у Міжнародному центрі культури і мистецтв Федерації профспілок України «Жовтневий» проходили Всеукраїнські збори голів первинних профспілкових організацій.

Молодь була представлена на поважному зібранні й навіть тримала слово біля мікрофона. Окрім низки питань, що сьогодні хвилюють кожного голову ППО не залежно від території, галузі, є окремі проблеми, що мають місце у молодіжному середовищі.

Від імені більше ніж 2 млн. молоді, що є членами профспілок виступала голова Молодіжної ради Федерації профспілок України Катерина Баришева, говорячи про ті виклики й питання, що турбують робітничу, студентську й учнівські молодь України.

Акценти були розставлені наступним чином:

-         створення якісного профспілкового кадрового резерву та залучення молоді до відповідальної роботи, а головне, включення молодих профспілкових кадрів  до складу виборних органів профспілок всіх рівнів;

-         створення Програми підтримки молоді та студентів на національному рівні;

-         модернізація профспілкового руху через використання прогресивних, новаційних, сучасних підходів до роботи, в т.ч. за допомогою останніх комунікаційних технологій;

-         посилення інформаційної роботу профспілок, у т.ч. шляхом застосування нових її форм;

-         створення єдиної бази обліку членів профспілок та затвердження нового зразка профспілкового квитка.

Після Зборів молодь провела власне зібрання, чітко регламентуючи солідарну позицію щодо недопущення прийняття законопроекту №3474 від 13.11.2015 року «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студентських профспілок)» (реєстр. № 3474 від 13.11.2015) у запропонованій редакції. Зі сцени «Жовтневого» про це доповідала Ольга Чабанюк – голова ППО студентів та аспірантів Київського національного економічного університету ім. В.Гетьмана. «Студентські профспілкові організації можуть бути знищені! Вони не захищені на законодавчому рівні – відсутні норми щодо існування та функціонування студ.профкомів, в т.ч. у ЗУ «Про вищу освіту» не представлені позиції профспілок, але чітко регламентовані позиції студентського самоврядування» - зі слів Ольги Чабанюк.

«На жаль, позиції, що пропонуються у законопроекті №3474,  не враховують цінностей, позицій профспілок. Законопроект не був погоджений із профспілковою стороною, а отже є абсурдним та неприпустимим. Прийняття законопроекту у запропонованій редакції порушує норми міжнародного права, Конституції і законодавства України щодо автономії профспілок та їх захищеності від зовнішнього втручання, у т.ч. з боку державних органів» - коментує голова Молодіжної ради Катерина Баришева.

Молодь висловила своє обурення тим, як сьогодні ставляться до студентських профспілкових організацій. Йде наступ з боку Міністерства освіти і науки України щодо їх ліквідації. Отже, єдиним діями, на думку молоді, що здатні показати занепокоєння - є протестні акції.

Отже, в разі, якщо молодь ФПУ не буде почута Головою Верховної Ради, Комітетом ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, а також Міністерством освіти і науки України, куди були напралені відповідні листи, щодо неприпустимості законопроекту № 3474, а також наступу на студентські профспілки, молодь готова до нової студентської революції.

Також членам Молодіжної ради ФПУ були направлені листи-роз’яснення щодо законопроекту №3474.

Додається.

Молодіжна рада