Мозковий штурм

 

 

Чимало важливих завдань у профспілок, тож важко переоцінити їхню роль у створенні нормальних умов для роботи, навчання та життя виробничих і студентських колективів. Тому профспілковим лідерам, їх соціальним партнерам потрібно постійно тримати руку на пульсі життя, повсякденних буднів, спільними зусиллями сприяти зростанню продуктивності праці, пошуку резервів економії та бережливості, реалізації соціально-економічних гарантій працівників та демократизації в Україні.

Власне, ці питання постійно перебувають в центрі уваги Молодіжної ради Федерації профспілок Хмельниччини. Днями відбулося її чергове засідання, яке проходило на підприємстві «Навчально-культурний центр «Побужжя» ФП області». Учасниками заходу стали не тільки члени Молодіжної ради, а й інші молоді профспілкові активісти, які представляють галузеві організації, студентське та виробниче середовище, а також різні професії.

Засідання відкрив голова ради, голова профкому студентів, аспірантів та докторантів Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Микола Моштак. Він наголосив на важливості профспілкового руху та залученні молоді до роботи в профспілках. На думку Миколи Володимировича, питання, які розглядаються на раді, й надалі впливатимуть на зростання авторитету профспілок у суспільстві тощо.

Скажу без перебільшення, що, дійсно, ті питання, які було винесено на порядок денний, актуальні. Їхня актуальність підказана самим життям. А питання, яке обговорювалося першим, я б назвав ще й головним. Адже, що може бути важливішим за поліпшення інформаційної роботи серед профспілкових молодіжних осередків. З цього приводу вели мову завідувач інформаційним відділом-редактор вісника «Позиція» Федерації профспілок Хмельницької області Анатолій Лагунець і директор підприємства «Навчально-культурний центр «Побужжя» ФП області» Олег Сковородніков. І доповідачі, і виступаючі, зокрема, голови профспілкових організацій – студентів та співробітників Кам’янець-Подільського аграрно-технічного університету Світлана Ліщук, студентів Хмельницького національного університету Анатолій Вичавка, Хмельницького міського РЕМ ПАТ «Хмельницькобленерго» Андрій Чайка, начальник бюро по роботі з молоддю Відокремленого підприємства Волочиський машинобудівний завод АТ «Мотор Січ» Олександр Гуменюк, спеціаліст обкому профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення України Артем Лисюк та інші – наголошували щодо наближення оперативної інформації про діяльність Федерації, членських організацій безпосередньо до первинок, профспілкових активістів, рядових членів профспілок. Вказували на необхідність розширення інформаційного поля для профспілок. Йшла мова й про використання наявних інформаційних ресурсів (вісник «Позиція», веб-сайт ФП області та сайти членських організацій) для формування позитивного іміджу профспілок. Вимагає покращення робота по забезпеченню присутності Федерації, обкомів, райкомів, міськкомів для координації діяльності в соціальних мережах, а для підвищення оперативності подання інформації слід використовувати нові інформаційні технології, Інтернет. Наголошувалося, що треба покращити взаємодію з первинними профорганізаціями, більше висвітлювати в ЗМІ досвід роботи та шляхи вирішення проблем у трудових колективах тощо.

До слова, під час засідання всі присутні залюбки долучилися до активних форм та методів поліпшення інформаційної роботи. Зокрема, проведено анкетування та «мозковий штурм».

Членів молодіжного формування нині вкрай хвилюють питання молодіжної зайнятості. Про це інформувала на Молодіжній раді заступник директора Хмельницької міської служби зайнятості Інна Білик. Її виступ учасники зібрання слухали з великим зацікавленням та задали чимало запитань, на які отримали ґрунтовні і конкретні відповіді.

На високому організаційному рівні, по-діловому, на засіданні «молодіжки» розглянуто резолюцію VII з’їзду Федерації профспілок України. Під час її обговорення учасники зібрання наголошували, що молодь в Україні занепокоєна відсутністю можливості гарантованого працевлаштування, вторинної та сезонної зайнятості, гідних робочих місць, обмеженими можливостями професійного зростання і перспектив кар’єрного росту. А ще існує реальна загроза втратити можливості здобуття безоплатної професійної та вищої освіти.

Наталія Салабай – голова профорганізації ВПУ №25 м.Хмельницького – порушила актуальні питання перспектив функціонування професійно-технічної освіти в умовах бюджетної децентралізації. Відповідно до ст.27 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», фінансування діяльності професійно-технічних навчальних закладів має здійснюватися на основі фінансування з бюджетів органів місцевого самоврядування. Разом з тим, не передбачено передачу ресурсів (субвенцій) для збільшення видатків областей, обласних центрів та міст обласного підпорядкування на фінансування ПТНЗ.

Зважаючи на це, Наталія Сергіївна наголосила, що освітянам необхідно самоорганізуватися і боротися за збереження системи професійної освіти. Її підтримали й інші члени Молодіжної ради.

Учасники зібрання побували на державному підприємстві «Новатор», що в обласному центрі, яке (як і його профорганізація) цьогоріч відсвяткувало 50-літній ювілей своєї діяльності. Увібравши в себе найкращі традиції, якими багатий Подільський край, попри труднощі, колишній флагман вітчизняної оборонки живе та розвивається під куполом державної незалежності. А це – завдяки спільній роботі адміністрації (генеральний директор підприємства – Анатолій Вдовиченко) і профспілкової організації – однієї з найкращих в авіабудівній галузі України. Колектив підприємства вистояв у найскрутніші часи й з оптимізмом дивиться у день завтрашній. Гості познайомилися з продукцією заводу, побували в цехах та лабораторіях. На їхні запитання кваліфіковано відповів начальник відділу маркетингу Андрій Кубасов. Голова профспілкової організації Олександр Рижанський розповів про роботу профкому щодо соціального захисту працюючих. За його словами, в колективному договорі передбачено лише ті гарантії, які дозволяють реалізувати фінансові можливості підприємства. Якщо виникають якість проблеми, реакція адміністрації й профкому – миттєва. З покращенням фінансово-господарської діяльності на підприємстві побільшало можливостей предметніше перейматися проблемами соціального захисту трудівників. Крім того, традиційними для колективу стали зустрічі з відомими в Україні артистами та мистецькими колективами. В центрі уваги профкому й молодіжні проблеми, якими опікуються члени комісії по роботі з молоддю, очолюваної майстром механічного цеху Вадимом Гуменюком. В її склад входить 9 молодих працівників, які вирішують питання, що хвилюють заводську молодь.

До речі, в роботі Молодіжної ради взяв участь Голова ФП області Геннадій Харьковський, який окреслив проблеми, що стоять перед профспілками. Він вважає, що молодь здатна і повинна брати участь у розв’язанні профспілкових проблем, надаючи потужний людський та інтелектуальний ресурс для розвитку профспілкового руху, будучи резервом для профлідерів усіх рівнів.

- Підтримка ініціативної та цілеспрямованої молоді в профспілковому русі, надання їй можливостей для самореалізації – це майбутнє профспілок! – наголосив Геннадій Петрович.

Голова ФП області вручив кращим працівникам профкому ДП «Новатор» Почесні грамоти.

Загалом, зауваження і пропозиції, внесені Молодіжною радою, були розглянуті та обговорені на раді Федерації профспілок області вже наступного дня після «молодіжки».  

 

 

Валерій Марценюк,

м.Хмельницький 

 

відкриття ради - М.Моштак в центрі

 

Голова ПК Новатора О.Рижанський знайомить з роботою заводу

 

 

 

Мозковий штурм 1

 

Мозковий штурм2

 

На Новаторі. в центрі голова ФПО ГХарьковський

 

Спілкування у профкомі

 

Учасники ради