AKCIA5

 

Надзвичайно прикро, коли надії і сподівання руйнуються через недбалість, власні образи та особистісні інтереси.

 

Мова в цій статті йтиме про профспілкову студентську молодь і спроби руйнацій студентських профспілкових організацій.

 

Сьогодні студентська молодь є однією з найбільш вразливих категорій населення України. Деякі соціологи навіть називають її «втраченим поколінням», оскільки, подивимося правді у вічі, в Україні у сучасного випускника вишу, який має на руках диплом про освіту немає можливостей і відсутні перспективи. І невтішний сценарій подальшої долі молодої людини більш вірогідний ніж нормальне гідне існування. Тим паче, що за офіційними статистичними даними кожен четвертий пенсіонер в цій країні працює! А отже молодь – «ще нехай почекає свого часу».

Здавалося б, новий Президент, Уряд, нові обличчя і нові сподівання. Все має змінюватися, рухатися і модернізуватися. Стільки гарних , молодих інтелектуальних особистостей сьогодні при владі. Але, ні. Є сумнівні і дуже спірні «слуги народу» .

 

Міністр освіти і науки України Квіт Сергій і його заступниця Совсун Інна – яскравий приклад невдач та розчарування.

 

Перший крок Сергія Квіта на посаді Міністра освіти – це призначення, своїм заступником, Совсун Інни, особи, яка має за плечима лише вищу освіту (ОКР «Магістр»). Загадкова молода жінка, яка не є науковцем і навіть записів в трудовій книзі має не більше двох, хоча й ці викликають запитання, розпочинає, начебто, модернізацію студентського середовища:

-         у 2009 році працювала менеджером освітніх проектів у ВГО Громадянська мережа ОПОРА;

-         з 2007 року активно займалася громадською діяльністю у соціальних рухах та організаціях.

 

Хоча з приводу її призначення в соціальних мережах серед студентів ходять дуже цікаві легенди. Але зараз не про це!

 

А про те, що перші кроки – відміна стипендій, яка стає ідеєю «фікс». Студенти не повинні отримувати стипендії – наголошує Совсун з екранів телебачення. Яка, зазначимо, найчастіше є чи не єдиним джерелом існування, особливо, студентів з сільської місцевості.

Згадаймо 2014 і 2015 рр., коли молода пані зам. Міністра весь час у своїх виступах акцентувала нашу увагу на тому, що стипендії студентам "заморозять" і підвищувати не будуть, а також на тому, що отримуватимуть їх лише «бідні» студенти. Отже пані Інна вже давно вирішила поділити нашу молодь на бідних та заможних - цікаво!?

На думку чиновниці, така реформа виправдана, бо у вишах навчається чимало студентів із сімей з високим достатком. І з цим терміново необхідно щось робити.

«Це взагалі що таке, пані Інно, геноцид молоді чи нові креативні ідеї Міністерської команди?» - запитали представники первинних студентських і аспірантських організацій й розпочали активні масові дії. Профспілкова молодь за підтримки всього студентства України і всіх працівників освітньої галузі відвоювали право на отримання стипендій під стінами Верховної Ради України. Тисячні мітинги, купа офіційних звернень та інтерв’ю – дали свої плоди. Стипендії було збережено.

 

Але образа на профспілки – залишилася. І ось з кінця 2014 року Совсун Інна вирішила знищити тих, хто заважає на її шляху. До того ж з неофіційних джерел знаємо, що за часів власного студентства зам. Мінстра була задіяна в студентському самоврядуванні і так й не спромоглася пробитися до управління первинною організацією ані в Національному університеті Києво-Могилянської академії, ані в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

 

Сьогодні «під соусом» проекту «чисті вищі», який функціонує за вказівкою Совсун Інни, молоді люди мають робити все для того, щоб жодного захисника студентства у навчальних закладах не лишилося.

«Чисті вищі» - це молода команда з 4 чоловік віком від 20-23 років, які ініціюють заходи спрямовані на знищення корупції в навчальних закладах. І все начебто було б добре, але в таких заходах є чітка логічна лінія - знищити студентські профспілки. Абсолютно адекватні молоді люди за винагороду відпрацьовують сценарії. До того ж, один з головних представників у команді «чисті вищі» в недалекому минулому мав конфлікт з профкомом Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова і тому ідея «руйнацій» профспілки і помста стала ключовими мотивами роботи проекту.

Сьогодні, ми маємо «ляпсус» у вигляді законопроекту № 3474, який написаний тими самими «чистими вишами». Прикро, адже молодь просто використовують у власних цілях і вони зовсім не зорієнтовані щодо профспілок і студентських профспілкових організацій. З особистої розмови ініціативної групи Молодіжної ради ФПУ, яка відбувалася в офісі   Реанімаційного пакету реформ, стало зрозуміло, що діти ці абсолютно впевнені, що роблять «добру» справу, принаймні їм так здається. І що жоден з них не отримував матеріальної допомоги і путівок на відпочинок, але на запитання чи вони офіційно зверталися до своїх профкомів – ми почуло відповідь «ні». Для тих чотирьох активістів – то є робота. А ось для студентської молоді той недолугий законопроект № 3474 – то є реальний захист, який ми можемо через такі неякісні новації втратити.

Молоді політики: Маркевич Я., Рябчин О., Заліщук С., Климпуш-Цинцадзе І., Лещенко С. – здебільшого друзі Совсун Інни (можемо спостерігати спільні дружні фото у ФейсБуці), вирішують його зареєструвати і далі просувати. При цьому не розуміючи нічого в профспілковій роботі. (Пояснювальна записка до законопроекту чітко на це вказує).

 

Даний законопроект 3 лютого 2016 року розглянув та пропустив Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення і Комітет з питань науки і освіти.

На превеликий жаль, шляхом омани голова Комітету Денісова Людмила без озвучення та обговорення, з порушеннями регламенту роботи, а головне, без погодження з профспілковою молоддю, без врахування поданих кожному члену комітету заперечень і пропозицій від ФПУ, а також без врахування поданих заперечень громадської ради при Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, Міністерства соціальної політики України зазначила, що даний проект приймається на підтримку студентських профспілок. Депутати проголосували і його підтримати. Хоча на руках кожного учасника засідання в проекті рішення було чітко і аргументовано окреслено: «Відхилити законопроект».

Слід також зазначити, що присутнім на засіданні Комітету голові Спільного представницького органу об’єднань профспілок, Голові Федерації профспілок України Осовому Григорію та заступнику Голови ФПУ Саєнку Володимиру слово для виступу надано не було.

 

«Федерація профспілок України зробить все необхідне для того, щоб вирішити питання щодо законопроекту № 3474. Ми вчинятимемо правильно – за законом» - запевняє Голова ФПУ Осовий Григорій.

 

«Прикро констатувати той факт, що окрім того, що жодних позитивних змін як в МОН, так і в освітньому середовищі не відбулося і до сьогодні, «слуги народу» намагаються руйнувати те, що стабільно діє роками на користь та захист студентської молоді. Студентські профспілкові організації в начальних закладах мають діяти і бути максимально незалежними у своїй діяльності. А питання модернізації чи покращення роботи – це питання яке спроможні вирішувати профспілкові структури самостійно - без зайвої турботи депутатів, які в цьому зовсім не розуміються» - акцентує увагу Голова Молодіжної ради Баришева Катерина.

 

«ФПУ і Молодіжна рада не опускатимуть рук. Ми просто не можемо собі цього дозволити - ФПУ це представник майже двох мільйонів студентської молоді, яка сьогодні спроможна себе захищати. І якщо це знову буде потрібно – ми швидко мобілізуємо зусилля тут у Києві» - говорять профспілкові активісти.

 

Вже маємо направлений офіційний лист до Голови Верховної Ради України Гройсмана Володимира щодо недопущення включення законопроекту до порядку денного сесії Верховної ради України, спільно з Молодіжною радою ФПУ напрацьовані спільні заходи спрямовані на отримання підтримки міжнародної спільноти, в тому числі Міжнародної організації праці.

Не допустимо ганебного втручання у самоврядну діяльність студентських профспілкових організацій. Не дамо сумнівним Міністерським особистостям використовувати студентів у власних інтересах і змінювати профспілкову систему без погодження із профспілками.

 

Матеріали підготовлено

Молодіжною радою ФПУ