1455877136 etuce logo

 

Європейський комітет профспілок освіти (ЄКПО) – європейська регіональна організація Інтернаціоналу Освіти, глобального об’єднання профспілок вчителів, який представляє 132 профспілки вчителів у Європі (понад 11 мільйонів учителів усіх рівнів освіти із 45 країн) надіслав лист підтримки Профспілці працівників освіти і науки України та звернення до Глави Верховної Ради України Володимира Гройсмана.  

 

У листі наголошується, що ЄКПО та його членські організації рішуче підтримують вимогу Профспілки працівників освіти і науки України, що входить до ЄКПО, відкласти офіційний розгляд у Верховній Раді України законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (реєстр. №3474 від 13.11.2015).

Європейський комітет профспілок освіти глибоко стурбований запропонованими поправками до статті 7 (членство у профспілках) і статті 36 (обов'язки профспілок, їх об'єднань щодо захисту прав та інтересів своїх членів) Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Пропоновані зміни суперечать і ставлять під загрозу права і гарантії. Адже якщо ці зміни будуть прийняті, вони стануть втручанням у самоуправління профспілок, що, на нашу думку, є серйозним порушенням демократичного розвитку в Україні.

Відповідно до погоджених стандартів Міжнародної організації праці, уряди не мають права обмежувати членство в профспілках або навіть вимагати схвалення їх статутів.

У листі Марін Рьомер від імені ЄКПО закликав Уряд взятися за вирішення набагато важливіших питань для забезпечення стійкого демократичного та економічного розвитку країни, щоб гарантувати майбутнє України в Європі.

«Ми будемо відстежувати розвиток ситуації і повністю підтримуємо Профспілку працівників освіти і науки України в її справедливій боротьбі за соціальну відповідальність», – йдеться у листі до спікера Парламенту України.

 

За повідомленням

Міжнародного відділу ЦК Профспілки освіти і науки України