круглий стіл 75199737714692057 n

 

7 квітня 2016 року в конференц-залі  Комітетів Верховної Ради України відбувся круглий стіл стосовно доцільності прийняття законопроекту №3474 щодо діяльності студентських профспілкових організацій.

 

До участі у заході, за словами модератора Владислава Шелокова (відповідального секретаря в Громадській раді при Міністерстві освіти і науки України) було зареєстровано 97 осіб, з яких 59 були присутніми на круглому столі. Запрошені народні депутати України, представники Міністерства освіти і науки України, експерти, представники адміністрацій ВНЗ та громадських організацій.

 

Профспілкову сторону представляли: Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Молодіжної ради Федерації профспілок України Катерина Баришева, заступник Голови Всеукраїнської профспілки торгівлі Катерина Макаренко, заступник Голови Профспілки працівників освіти і науки України Ольга Чабанюк та представники профспілкової молоді: Сергій Борисенко, Вадим Пєнов, Власій Пилипко, Роман Артеменко, Дар’я Лазарєва, Маргарита Майорова, Олександр Мовчан, Світлана Білецька та ін.

 

 

Круглий стіл  2473165210825807839 n

 

Основною метою даного заходу стало розроблення спільного бачення щодо доцільності і обґрунтованості законопроекту №3474, вдосконалення його позицій.

 

Круглий стіл проходив на демократичних засадах і був насичений виступами і обговореннями з різних сторін.

Зокрема, у своєму звернені до учасників круглого столу Голова ФПУ Григорій Осовий акцентував увагу на тому, що ми всі маємо діяти за законом, а отже ті позиції, які запропоновані в діючій редакції законопроекту № 3474, що прямо суперечать Конституції України, ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та іншим нормативно-правовим актам - нами виконуватися не можуть через об’єктивні причини.

Друге, це те, що профспілки у порівнянні із органами студентського самоврядування навчальних закладів мають чітку і вибудовану структуру, де зрозумілими є рівні відповідальності. Профспілки наділені певним імунітетом і мають серйозну міжнародну підтримку, наприклад, щодо законопроекту №3474 ми отримали підтримку Міжнародної конфедерації профспілок, Європейської федерації профспілок громадського обслуговування, які категорично не підтримують дану законодавчу ініціативу, таку ж саму позицію офіційно озвучив Європейський комітет профспілок освіти.

 

Нагадуємо, що з моменту ініціювання законопроекту Федерацією профспілок України і галузевими профспілками було надіслано чисельні звернення до Голови Верховної Ради України, Комітетів Парламенту, народних депутатів-авторів законопроекту, де аргументовано зазначалося про порушення міжнародною та національного законодавства. 

Заступник голови Харківської обласної організація профспілки працівників освіти і науки України Сергій Борисенко, з точки зору юриспруденції, у своєму виступі прокоментував кожен пункт, що пропонується в проекті і пояснив, чому та чи інша новація є неприпустимою в межах чинного законодавства. Також він зупинився на тому, що модернізувати профспілки, дійсно, потрібно так само, як й долучати до лав профспілок найбільш активну молодь на місцях.

 

круглий стіл 55705 n

 

Голова Молодіжної ради ФПУ Катерина Баришева озвучила чітку позицію профспілкової молоді щодо запропонованих новацій законопроекту:

-         студентська молодь категорично виступає проти прийняття законопроекту №3474 в діючій редакції;

-         втручання в діяльність профспілок зі сторони влади є неприпустимим і порушує норми міжнародного права, Конституції і законодавства України щодо автономії профспілок та їх захищеності від зовнішнього втручання, у т.ч. з боку державних органів (Конвенції Міжнародної організації праці № 87 «Про свободу асоціацій та захист прав на організацію», законам України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про громадські організації», «Про захист персональних даних»);

-         профспілки – це є відкриті, добровільні громадські організації, які готові інформувати суспільство про свою діяльність, але надавати фінансову звітність профспілки повинні виключно своїм членам;

-         ми розуміємо проблемні питання, які є в профспілковому середовищі і готові їх вирішувати, але писати профспілкову історію, а тим паче, намагатися модернізувати профспілки без участі профспілок – неприпустимо.

 

У своїх виступах учасники заходу акцентували увагу організаторів круглого столу і всіх присутніх, що законопроект №3474 це є відволікання уваги громадськості від гострих соціальних проблем в студентському середовищі про наявність яких профспілки постійно нагадують владі.

А це і невідповідність розміру мінімальної академічної стипендії прожитковому мінімуму (ст. 62 п. 6 Закону України «Про вищу освіту»), відсутність індексування стипендії, відсутність механізму підтримки учасників АТО і їх дітей (відповідно до Закону України №425-VIII від 14.05.2015 р.), припинення фінансування санаторіїв-профілакторіїв тощо.

Резюмуючи всі виступи модератор запропонував створити редакційну комісію по опрацюванню резолюції зборів щодо доцільності прийняття законопроекту №3474 і окреслення компромісного бачення по кожній з позицій проекту закону.

 

КРУГЛИЙ СТІЛ f-043

 

Актив Молодіжної ради ФПУ