1У переддень тридцятої річниці аварії на Чорнобильській АЕС відбувся прес-тур для вітчизняних та іноземних ЗМІ в зону відчуження. Будні працівників, що перетворюють об'єкт "Укриття" на екологічно безпечну систему, та місто-привид Прип’ять – очима журналу «Охорона праці».

Будівництво нового безпечного конфайнмента (НБК), або "Арки" перебуває у заключній фазі. На будівельному майданчику одночасно реалізовуються два дуже складні проекти. Перший - споруджуються усередині "Укриття" (четвертий енергоблок АЕС) торцеві стіни, які вийдуть з об'єкта та забезпечать подальшу герметизацію «Укриття» та "Арки", яку на нього насунуть. Другий - монтаж інфраструктури та об'єктів технологічного корпусу з управління системами життєзабезпечення НБК. Вартість проектів 2,5 млрд євро. Участь у фінансуванні беруть участь 28 держав-донорів, в тому числі і Україна. Адміністратор Чорнобильського фонду — Європейський банк реконструкції та розвитку.

Нині все відпрацьоване на ЧАЕС кондиційне ядерне паливо зберігається в басейнах витримки. Але його безпечно зберігати не у водному, а в газовому середовищі. У сховищі відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2), яке зводиться поруч зі станцією, зберігатиметься кондиційне паливо, що відпрацювало на 1,2,3 енергоблоках Чорнобильської АЕС. Тут буде введено два обєкти - установка з підготовки палива до зберігання та зона збереження.

Монтаж основного технологічного обладнання СВЯП-2, що виготовлялось на замовлення у США, Германії, Польщі, Словаччині, виконано на 70%. Будівельно-монтажні роботи будуть завершені в цьому році. Потім проводитимуться холодні випробування з імітаторами, схожими на відпрацьовані тепловиділяючі збірки (ВТЗ). Якщо все пройде успішно, на початку наступного року Держатомрегулювання надасть дозвіл на проведення гарячих випробувань з реальними ВТЗ. А вже потім - буде отримано ліцензію на експлуатацію СВЯП-2.

 

                               Інформація надана редакцією журналу «Охорона праці»

2

3

4

5

6

7

8

9