ОХРАНА

 

«Ми маємо спільними зусиллями сторін соціального діалогу вплинути на формування та ефективну реалізацію державної політики, яка б забезпечувала високій рівень безпеки праці та охорону здоров’я працівників відповідно до європейських стандартів», - зазначив Голова СПО об’єднань профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий на прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня охорони праці у 2016 році під девізом «Стрес на робочому місці: колективний виклик», що відбулась 28 квітня в інформаційної агенції «Укрінформ».

У заході також взяли участь та виступили Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега, Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Сергій Савчук, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України рівні Вячеслав Биковець, старший спеціаліст з питань соціального захисту та охорони праці бюро МОП для країни Центральної та Східної Європи Хиросе Кенічі,  головний редактор ДП «Редакція журналу «Охорона праці» Дмитро Матвійчук.

 

ОХРАНА2

 

«Питання охорони праці, створення гідних та безпечних її умов були і є серед головних пріоритетів профспілок, - сказав Григорій Осовий. - Охорона праці за своєю суттю є охороною життя і здоров’я людини в процесі праці, тому профспілки нагадують третю статтю Конституції України, яка гласить, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Тому нам усім – і тим, хто організує виробництво, і хто приступає до роботи, і профспілкам, які патронують інтереси найманих працівників, треба бути досить уважними до реалізації тих нормативних вимог, які стосуються охорони праці і середовища, де працює людина».

 

ОХРАНА1

 

Як підкреслив Голова ФПУ, профспілки, звичайно, не можуть бути задоволені станом безпеки і умовами праці в Україні. На жаль, у діяльності переважної більшості власників підприємств і виробництв визначена Конституцією найвища цінність поступається іншим цінностям – бізнесово-матеріального походження. Кількість тих, хто працює становиться все менше в силу різних обставин і згортання виробництва, структурних реформ в економіці. Тому треба тим, хто залишається на робочих місцях, створити гідні та безпечні умови праці. Сьогодні з 17 млн. економічно активного населення тільки 8 млн. мають постійне робоче місце. З них три мільйони працюють в шкідливих умовах. Тому, зрозуміло, значення та роль державного нагляду з боку Державної служби України з питань праці та громадського нагляду з боку профспілок великі та соціально значущі, бо стосуються життя та здоровя людини праці.

На жаль, зазначив Григорій Осовий, люди сьогодні гинуть не тільки на війні, але і на виробництві. Щороку в наслідок травм і аварій на виробництві з життя уходять біля 500 осіб, від 7 до 12 тисяч отримують травми і поповнюють ряди інвалідів. Звичайно така ситуація, такі втрати не можуть бути нічим виправдані. Тому держава має створювати норми, правила, які мають бути обов’язковим для виконання роботодавцем. Треба посилювати відповідальність за створення відповідних умов.

Закон України про охорону праці, що розроблявся за участі профспілок, мав на меті інвестувати в охорону праці не менше 0,5 відсотка від обсягу коштів від реалізованої продукції. На жаль, з часом бізнес сказав, що це надто багато. І парламент погодився знизити цю норму. Взагалі заради підвищення рейтингу держави по можливостям ведення бізнесу за останні 5 років парламент переглянув у сторону лібералізації або відмінив ряд норм і законодавчих гарантій з охорони праці. На жаль, вже більше 5 років Уряд не розглядав питання стану охорони праці в державі.

 

ОХРАНА3

 

Останні парламентські слухання з проблем охорони праці були аж у 2010 році та й то народні депутати не спромоглися прийняти рішення за їх результатами. На прийняту у 2013 р. Законом України Загальнодержавну програму з поліпшення умов і безпеки праці на 2014 – 2018 роки, яка стала результатом спільної роботи сторін соціального діалогу, з державного бюджету і бюджету Фонду соціального страхування (джерела фінансування визначені Законом) не виділено жодної гривні. Таким чином в Україні не працює система управління охороною праці на загальнодержавному і місцевому рівнях. В переважній більшості міністерств, органів місцевої влади та місцевого самоврядування відсутні служби охорони праці, з Положень про їхню діяльність зникли управлінські функції і відповідальність з цих питань, а це означає, що проблеми у цій сфері діяльності по галузям економічної діяльності і по територіям фахово і системно не вирішуються, а їх кількість вже досягла критичного рівня.

В той же час, як ми бачимо із змісту девізу цьогорічного Дня охорони праці, ця діяльність – це багатопланова наука управління безпекою працівників в процесі їх трудової діяльності, яка крім організаційних, економічних, технічних і санітарно-гігієнічних аспектів торкається питань індивідуальної психології людини, впливу психологічної атмосфери і характеру відносин з керівниками, і колегами по роботі на безпеку і результати роботи як одного працівника так і всього трудового колективу.

 

ОХРАНА4

 

Григорій Осовий акцентував на тому, що профспілки зі свого боку здійснюють громадський контроль за безпекою праці. У кожній профспілкової організації залучається актив для такого контролю, проводиться навчання і на сьогоднішній день в системі Федерації профспілок України, яка об’єднує більш ніж 6 млн. членів профспілок, пройшли сертифіковане навчання 5,5 тисяч профспілкових активістів. В той же час держава фактично заблокувала інспекторські перевірки стану безпеки праці на підприємствах, створивши райські умови для бізнесу та роботодавців, ігноруючи законнім правом людини праці на життя та безпечні умови праці.

 

ОХРАНА6

 

Григорій Осовий підкреслив, що є і позитивні моменти. Так, на даний час сторони соціального діалогу узгодили основні положення нової Генеральної угоди в тому числі і з питань охорони праці, працюють над Концепцією реформування системи управління охороною праці в Україні. Нещодавно відбулася знакова подія: підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством соціальної політики України, Федерацією профспілок України, Федерацією роботодавців України та Міжнародною організацією праці щодо Програми гідної праці на 2016-2019 роки з метою просування та сприяння забезпеченню гідної праці в Україні, одним із пріоритетних напрямків якої є поліпшення умов праці і посилення соціального захисту працівників.

 

ОХРАНА7

«Але, зрозуміло, що тільки спільними зусиллями сторін соціального діалогу вплинути на формування та ефективну реалізацію державної політики, яка б забезпечувала високій рівень безпеки праці та охорону здоров’я працівників відповідно до європейських стандартів, - заявив профспілковий лідер. – Ми, профспілки, чітко і жорстко стоїмо на захисті законних прав людини на гідне життя та гідну, безпечну працю».

 

ОХРАНА8

 

Прес-центр ФПУ

 

Відеозвіт про прес-конференцію можна подивитись тут:

https://www.youtube.com/watch?v=xmpiUUgDS8g#t=45