ох

 

 

Шановні  друзі!

 

Професійні спілки вже майже століття добросовісно виконують свій головний обов’язок – захист трудових прав та інтересів працівників.

98 років тому 17 травня 1918 року Декретом Ради Народних Комісарів «Про заснування інспекції праці» було утворено технічну інспекцію праці профспілок, з метою охорони життя, здоров’я і праці усіх осіб, зайнятих будь-якою господарською діяльністю.

Сьогодні є добра нагода привітати із цією знаменною датою технічних інспекторів і профспілкових активістів, ветеранів технічної інспекції і подякувати їм за нелегку, а інколи і небезпечну роботу, яку вони проводили і проводять.

Пройшовши непростий шлях становлення, розвитку і перетворень, технічна інспекція праці профспілок на всіх етапах своєї історії забезпечувала виконання головної і найважливішої функції – збереження життя і здоров’я людей, додержання конституційних прав громадян на належні, здорові і безпечні умови праці, відстоювання законних інтересів працівників з цих питань, зайнятих в усіх галузях економічної діяльності, соціальний захист осіб, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань та членів сімей загиблих.

Протягом багатьох десятиліть профспілкова інспекція успішно поєднувала зазначену захисну функцію з виконанням повноважень державного нагляду за охороною праці. Однак і після передачі профспілками з 1994 року цих повноважень спеціально створеному центральному органу виконавчої влади технічна інспекція праці продовжує належно виконувати згадану, важливу для людей місію, опираючись на обмежений кадровий потенціал та реалізуючи суто повноваження громадського контролю за додержанням законодавства в сфері безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.

В умовах розбудови громадянського суспільства, впровадження нових стандартів життя і організації праці, принципів соціального партнерства вклад кожного представника профспілок на дорученій ділянці роботи є неоціненним.

Висловлюємо сподівання, що технічні інспектори праці профспілок й надалі наполегливо працюватимуть над реалізацією поставлених завдань задля досягнення головної мети – збереження життя і здоров’я людей в процесі трудової діяльності, забезпечення їх добробуту та належного соціального захисту.

Бажаємо усім працівникам технічної інспекції праці профспілок міцного здоров’я, щастя, благополуччя, творчої наснаги, подальших успіхів у вашій благородній справі!

 

З нагоди 98-ї річниці від Дня утворення технічної інспекції праці профспілок  26 травня 2016 року буде проведено  семінар-нараду «Підсумки роботи технічних інспекторів праці ФПУ за 2015 рік та пріоритетні напрями роботи у 2016-2017 роках». Кращих технічних інспекторів праці та інших представників профспілок з питань охорони праці профспілкових активістів буде відзначено Подяками та Почесними Грамотами ФПУ

Захід проходитиме на базі Академії праці, соціальних відносин та туризму ФПУ (далі – АПСВ) за адресою: м. Київ, Велика окружна дорога, 3, третій поверх, ауд. 307.  

 

 

 

Довідка про створення та функціонування технічної інспекції праці профспілок

 

 

Правові засади здійснення профспілками громадсь­кого контролю за додержанням законодавства про охорону працю

 

Громадський контроль у сфері безпеки та гігієни праці (презентація)

 

Технічна інспекція праці ФПУ