1-20

 

Семінар під назвою «Основні напрямки профспілкової політики з охорони праці, екологічних ризиків і загроз» проходив 22-24 листопада. Всеєвропейська рада Міжнародної конфедерації профспілок організувала зустріч регіональної мережі профспілкових спеціалістів з охорони праці країн СНД.

У зустрічі взяли участь представники профцентрів Азербайжану, Білорусі Грузії, Молдови, Росії, Казахстану, Киргизії, України і Узбекистану. Від українських профспілок на цій зустрічі були Юрій Андрієвський (керівник Правової та технічної інспекції праці аппарату ФПУ) і Дмитро Зелений (голова первинної профспілкової організації Конфедерації вільних профспілок України).

Учасники обговорили останні тенденції в галузі охорони праці і здоров'я працівників. Зокрема було відмічено спільну для більшості країн-учасниць семінару тенденцію поширення незадекларованої праці, значне ослаблення політичної  волі до вирішення питань  безпеки праці і здоров'я працівників як з боку державних органів так і роботодавців, намагання змінити в сторону лібералізації законодавчі норми охорони праці, звести до мінімуму роль державних інспекцій праці (в Грузії така інспекція ліквідована ще при президентові Саакашвілі і до цього часу не відновлена), в результаті чого відмічається ріст числа жертв аварій, нещаснних випадків і професійних захворювань.

Учасники активно обговорювали зазначені виклики, ділились практичним досвідом роботи профспілок в сучасних умовах, висловлювали пропозиції щодо потенційних заходів для покращення ситуації. Зокрема було відзначено ключову роль у цій справі соціального діалогу і партнерства у відповідності до стандартів МОП. Життєздатні системи інспекцій праці, застосування законодавства разом із конструктивною взаємодією влади, роботодавців і профспілок – є основною умовою стійкого розвитку суспільства.

Віктор Кемпа, експерт Європейського профспілкового інституту, розповів про ситуацію з охороною праці в країнах ЄС, про принципи регулювання охорони праці, законодавчу базу.

По завершенні, в груповій роботі учасники відпрацьовували подальші шляхи взаємозвязків та застосування отриманої інформації для підвищення ефективності пливу профспілок на ситуацію з охороною праці і здоров’я працівників а також прийняли Меморандум, в якому відображена їх спільна позиція щодо розвитку зазначених тенденцій з неприйнятними наслідками.

 

Правова та технічна інспекція праці апарату ФПУ

 

1-21

 

1-23

 

 

 

1-40