obl-1 2017 ukr2

 

У ньому, як завжди, цікава і корисна інформація для спеціалістів з охорони праці, профспілкових активістів та працівників наглядових органів. Пропонуємо вашій увазі статті:

 

Олег Моісеєнко, Олександр Фандєєв Світ крізь призму катастроф. Резонансні аварії 2016 року спонукають активізувати роботу з питань промбезпеки.

 

Надія Зарько Соціальний діалог з питань інспекції праці. Про форми соціального діалогу в системі адміністрації праці в Україні.

 

Любов Семко Підсумки роботи Держпраці. Серед пріоритетів – легалізація праці та погашення підприємствами заборгованості із зарплати.

 

Олександр Фандєєв Будівельники прагнуть гідної праці. Галузева профспілка готує до ратифікації в Україні профільну конвенцію МОП.

 

Сергій Колесник Інформаційно-консультативний пункт у дії. Як працюють інспектори Управління Держпраці у Миколаївській області.

 

Дмитро Селявін Дев’ять запитань інспектору. Про труднощі й досягнення в роботі рядових співробітників Держпраці.

 

Олеся Цибульська, Володимир Петера НПАОП-2016. Про результати нормотворчої діяльності Держпраці минулого року та плани на 2017-й.

 

Олег Моісеєнко Про універсальний графік для СОП. Поради щодо розроблення універсального (типового) календарного графіка діяльності на рік.

 

Олександр Фандєєв День у день без травм – це реально. Методика виявлення небезпечних ситуацій і дій, що застосовується в компанії «Нафтогазвидобування».

 

Новий проект Плакат на тему «Безпечне очищення покрівель від снігу». Підготували Юлій Судак і Микола Федоренко.

 

Дмитро Селявін Береженого Бог береже. Як упровадити процедуру «Блокування/маркування» і хто відповідає за її підтримку.

 

Олег Моісеєнко Непомітна, але наочна. Як підбирати і де розміщувати плакати з ОП.

 

Олег Моісеєнко Рекомендації з оформлення наряду-допуску... Про підготовку робочого місця, нагляд під час проведення робіт, закриття наряду і т. ін.

 

Олександр Волинець Щоб не наступати на ті самі граблі. Розробка заходів щодо усунення причин нещасного випадку на виробництві.

 

Наталія Романенко Самогубства на виробництві. Під час розслідування таких випадків складно встановити причинно-наслідкові зв’язки з умовами та характером праці.

 

Володимир Потебешко Установи основну причину нещасного випадку. Навчальний практикум журналу.

 

Микола Федоренко Уроки державної мови: під підпис, під розпис чи під розписку? Про використання зазначених понять у нормативних документах.

 

Володимир Андронов Наука у боротьбі з вібрацією. Випробувано новий віброзахисний матеріал.

 

Олександр Фандєєв Як запобігти холодовим травмам. Чого слід остерігатися

в холодну пору року.

 

Володимир Ященко Домедична допомога Норми, які стосуються навчання щодо надання домедичної допомоги, потребують перегляду.

 

Михайло Большаков Дотримуючись законності. Чому потерпілі внаслідок

нещасних випадків на виробництві позбавляють себе належних пільг.

 

 

У додатку «На допомогу фахівцю з охорони праці»:

 

Новини законодавства

 

Календар міжнародних виставок і конференцій у сфері безпеки праці на 2017 рік. Тематичні виставкові заходи, які проходитимуть в Україні, Білорусі, Казахстані, Болгарії, Індії, Росії, ОАЕ, Ізраїлі, США тощо.

 

Микола Федоренко Організація утримання будівель і споруд. Експлуатація будівель і споруд. Перша публікація циклу консультативно-методичних матеріалів, які допоможуть підприємствам у вирішенні практичних питань, пов’язаних з організацією утримання будівель житлового і нежитлового призначення.

 

Микола Федоренко Безпека праці: НПАОП чи ДСТУ? Кінцева частина переліку НПАОП і ДСТУ, пов’язаних з безпечною експлуатацією засобів виробництва підвищеної небезпеки (за КВЕД).

 

Микола Федоренко Інструкція з охорони праці під час очищення покрівлі від наслідків дії атмосферних опадів (снігу, обледеніння, полою). На додаток до інструкції у цьому номері журналу публікується кольоровий плакат (формату А3) щодо безпечного очищення покрівель від снігу.

 

Лист оцінки ризиків (чек-лист) під час очищення покрівлі від наслідків дії атмосферних опадів (снігу, обледеніння, полою) для підприємств з утримання житлового господарства. Порядок дій, який допоможе відповідальним особам правильно організувати безпечне проведення зазначених робіт.

 

Запитували – відповідаємо. Запитання громадян та відповіді фахівців.

 

Правова та технічна інспекції праці профспілок