Изображение 004

 

Для запобігання нещасним випадкам на виробництві та заподі­яння шкоди здоров'ю працівника, що виникають у процесі виконання ним роботи, Уряди після консультацій з найбільш представницькими організаціями профспілок і роботодавців повинні розробляти й реалізовувати національну політику в галузі безпеки праці, гігієни праці та виробничого середовища.

 

На цьому акцентувалося під час міжнародної конференції з питань удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці, яка відбулась сьогодні, 27 квітня, у Конференц-залі Національної академії наук України.

Захід було організовано і проведено Державною службою України з питань праці спільно з Міжнародною організацією праці (МОП) напередодні Всесвітнього дня охорони праці, який щорічно відзначається 28 квітня. У конференції взяли участь представники ФПУ: фахівці Правової та технічної інспекції праці профспілок і Департаменту охорони праці.

Відкриваючи дискусію, Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега повідомив, що за рекомендацією Міжнародної організації праці девіз цьогорічного Всесвітнього дня охорони праці збігається з темою конференції, тому розроблення та застосування процедур повідомлення про нещасні випадки на виробництві та професійні захворюван­ня мають лягти в основу утворення Національної системи звітності, збору та аналізу даних про нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання.

У процесі збору таких даних неабияка роль належить і профспілкам, які постійно здійснюють моніторинг ситуації щодо стану дотримання вимогам безпеки і охорони праці на виробництві, збирають дані про нещасні випадки та професійні захворювання у окремих галузях економіки.

Зазначалося, що роботодавці зобов'язані самостій­но повідомляти компетентний орган про нещасні випадки на виробництві та професійні захворюван­ня, а також забезпечити надійну звітність з цього питання. Державні або приватні страхові компенсаційні фонди та органі­зації, які забезпечують страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворю­вань також відповідають за збір та узагальнення інфор­мації по кожному випадку, відомості про який були подані для отримання компенсації, забезпечення реабілітації, пенсії та додаткових пільг працівникові.

Для створення Національної системи звітності, збору та аналізу даних про нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання МОП рекомендує створити координаційний комітет на національному рівні, до якого мають увійти представники Уряду та інших установ, які подають статистичні дані про випадки виробничого травматизму, зокрема організацій профспілок і робото­давців.

У ході конференції відбулась відео-сесія зі Штаб-квартирою МОП у Женеві. До обговорення міжнародних стандартів і підходів до збору і використання даних про безпеку та гігієну праці залучилися фахівці відділу з питань адміністрації праці, інспекції праці та безпеки і гігієни праці МОП.

 

Изображение 005

 

Изображение 017

 

Изображение 014

 

Прес-центр ФПУ