Изображение 071

Напередодні Всесвітнього дня охорони праці у ІА «Укрінформ» відбулась прес-конференція, у якій взяв участь Юрій Андрієвський - керівник Правової та технічної інспекції праці ФПУ, Голова Громадської ради при Держпраці.

Звертаючись до журналістів він розповів про діяльність Правової та технічної інспекції праці профспілок, завданнях, що вирішуються у сфері громадського контролю за дотриманням законодавства про працю і охорону праці.

Було наголошено, що профспілки працюють у тісній співпраці з Державною службою з питань праці у рамках укладеного між ФПУ і Держпраці меморандуму.

Щодо гасла, під яким цього річ в усьому світі проходить День охорони праці 28 квітня: «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці», учасники прес-конференції наголосили: сьогодні в Україні інформація щодо нещасних випадків на виробництві збирається та аналізується на недостатньому рівні, тому для створення цілісної картини в цій сфері та на цій основі ухвалення необхідних рішень потрібно об’єднання зусиль Уряду, профспілок і роботодавців.

Представник профспілок запропонував створити на тристоронній основі раду із забезпечення безпеки життєдіяльності.

Журналісти отримали інформацію щодо статистичних даних з кількості смертельних випадків на вітчизняному виробництві, зокрема у найбільш травмонебезпечних галузях: вугільній, машинобудівній промисловості, галузі АПК, соціально-культурній сфері.

Було названо найбільш поширені причини травмування та наголошено, що здебільшого вони пов’язані з неналежним вивченням та дотриманням правил безпеки проведення робіт, ігноруванням інструктажу з питань безпеки праці, а також викликані незадовільним станом технічного обладнання і засобів виробництва.

У прес-конференції взяли участь: Роман Чернега - Голова Державної служби України з питань праці, Софія Литвин - Національний координатор Проекту МОП "Зміцнення системи інспекції праці та механізмів соціального діалогу", Петро Сливкін - заступник директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

Відеозапис прес-конференції дивіться тут.

Изображение 059

Изображение 057