NIK 2377

 

Уряд нарешті виконав вимогу Федерації профспілок та учасників минулорічного Маршу протесту і 4 липня ц.р. прийняв зміни до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. № 461 (постанова Кабінету Міністрів України від 04.07.2017 № 479), що вводиться у дію з 1 січня 2018 року.

 

Цим повернуто право дострокового виходу на пенсію за віком для декількох десятків тисяч працюючих в шкідливих (особливо шкідливих) і важких (особливо важких) умовах праці. Серед них зокрема працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, які обслуговують працівників зайнятих на підземних роботах, працюючі на роботах у зоні відчуження, на видобуванні і збагаченні уранової руди, особовий склад Державної гірничорятувальної служби, який забезпечує безпосереднє здійснення екстрених і невідкладних заходів, щодо запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, низка робочих професій металургійної і гірничодобувної промисловості.

Враховано активну позицію профспілок і до списків 1,2 включено багатотисячну армію працівників, зайнятих ремонтом устаткування в умовах діючого виробництва на гірничих, металургійних, хімічних, підприємствах атомної енергетики, з видобування і переробки нафти, газу, вугілля та сланцю і ряду інших промислових підприємств.

При цьому для них буде збережено стаж роботи у зазначених умовах, що минув з моменту набуття чинності Постанови № 461 від 24.06.2016 (відповідно до пункту 3 Порядку застосування Списків №1 і №2, затвердженим наказом Мінсоцполітики від 18.11.2005 №383, зареєстрованим в Мін’юсті 01.12.2005 за №1451/11731, в редакції від 09.07.2009 наказу Мінсоцполітики N 261).

 

З проханням прокоментувати рішення Уряду ми звернулися до Голови СПО об’єднань профспілок, голови ФПУ Григорія Осового.

- Цьому рішенню передувала більш ніж річна кропітка робота профспілок із соціальними партнерами - урядовцями і роботодавцями, були організовані і проведені у липні та грудні минулого року багатотисячні профспілкові акції протесту під час яких спілчани вимагали від Уряду вирішення низки соціально-економічних проблем в тому числі відновлення порушених Постановою Кабінету Міністрів від 24.06.2016 р. № 461 прав працівників, що працюють в шкідливих і важких умовах праці на достроковий вихід на пенсію за віком.

Нагадаю, як все відбувалось. Незважаючи на категоричні заперечення СПО об’єднань профспілок Кабінет Міністрів України постановою від 24.06.2016 № 461 затвердив нову редакцію Списків    № 1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

У новій редакції цих списків було безпідставно виключено 1314 професій і посад (453 - із Списку № 1 і 861 - із Списку № 2). У результаті більше 70 тис. працівників втратили право на зазначену пільгову пенсію, з них понад 80% становлять працівники підприємств металургійної і гірничодобувної промисловості, вугільних шахт. В основному це інженерно-технічний персонал середньої ланки управління, а також працівники ремонтних служб підприємств.

6 липня 2016 року під час Всеукраїнського маршу протесту профспілок та зустрічі представників профспілкових організацій з Прем’єр-міністром України Гройсманом В.Б., було висловлено протест проти таких дій Уряду. Під тиском профспілок та на їх вимоги Прем’єром дано доручення членам Кабінету Міністрів України забезпечити проведення зустрічей та узгоджувальних процедур з Федерацією профспілок України і галузевими профспілками для вирішення порушених ними питань.

 

- Яким чином йшла робота над поновленням списків?

- Враховуючи зволікання з їх практичним вирішенням та щодо виконання доручення Прем’єра, Федерація профспілок України ініціювала проведення відповідних тристоронніх узгоджувальних нарад за участю представників Мінсоцполітики, МОЗ, Держпраці, Пенсійного фонду, роботодавців та членських організацій ФПУ.

Протягом серпня-грудня 2016 року проведено десятки таких нарад, на яких розглянуто і обговорено обгрунтовані пропозиції профспілки працівників хімічних і нафтохімічних галузей промисловості, Укрвуглепрофспілки, атомної енергетики, профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості, профспілки працівників охорони здоров’я та інших щодо повернення до Списків № 1 та № 2 безпідставно вилучених позицій (професій, посад тощо). Нажаль, наради показали небажання представників Мінсоцполітики конструктивно розглядати обгрунтовані та підтверджені необхідними документами пропозиції галузевих профспілок, при цьому не надаючи із свого боку жодних аргументованих пояснень, у т.ч. документально підтверджених, щодо підстав для вилучення із вказаних списків тих чи інших позицій.

За результатами опрацювання матеріалів узгоджувальних нарад а також всіх інших, поданих до ФПУ пропозицій галузевих профспілок, були сформовані погалузеві проекти внесення змін до Списків №1 та №2 та надіслано до Мінсоцполітики.

Крім узгоджувальних нарад були проведені робочі зустрічі, переговори, консультації з представниками Мінсоцполітики, Мінекології, МОЗ, Держпраці, Пенсійного фонду, роботодавців, Інституту медицини праці тощо.

На колегії Міністерства соціальної політики України 22 вересня 2016 р. Мною було внесено пропозиції до рішення колегії щодо необхідності внесення змін до наказу Мінсоцполітики від 01.09.2016р. № 629 «Про створення Комісії щодо актуалізації Списків №1 і №2», розробки проекту Постанови Кабінету Міністрів України щодо призупинення дії Постанови КМУ від 24.06.2016 № 461 та внесення змін до вказаних Списків до грудня 2016 року.

Колегія підтримала включення профспілкових пропозицій до рішення.

Питання « Про дії ФПУ і її членських організацій із захисту прав членів профспілок на достроковий вихід на пенсію за роботу у важких і шкідливих умовах праці» було розглянуто на Президії ФПУ 30.09.2016, прийняті відповідні рішенняі надіслані до Уряду для реагування.

ФПУ також ініціювала підписання тристороннього пакту між профспілками, роботодавцями і Урядом, яким передбачалося прийняття постанови Уряду про внесення змін до списків 1,2 затверджених постановою КМУ № 461 до кінця ІІ кварталу 2017 р. та гарантувалося працівникам, відновленим у списках, збереження їх стажу роботи у шкідливих умовах, за період, що минув з моменту набрання чинності Постановою КМУ від 24.06.2016 р. № 461

Проект постанови щодо внесення змін до Списків №1 та №2. пройшов обговорення, однак було відзначено, що частина пропозицій профспілок не увійшла до зазначеного проекту.

Проте заради зрушення проблеми з місця СПО профспілок прийняв компромісне рішення і узгодив проект постанови, розцінюючи це як перший крок на шляху до повного об’єктивного і справедливого врегулювання питання з пільговим пенсійним забезпеченням працівників.

 

- А на чому конкретно наполягають профспілки?

- Зокрема, не було враховано принципові пропозиції Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України щодо включення до списків майстрів, зайнятих на гарячих ділянках робіт враховуючи, що вони працюють повний робочий день з працівниками, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення, передбачене Списками №1, № 2, а також інших галузевих профспілок щодо майстрів виробничих дільниць.

Залишились не врахованими також пропозиції Профспілки працівників вугільної промисловості України щодо відновлення у Списку № 2, працівників, зайнятих на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу на рік  (в обліковому періоді), які були безпідставно виключені з цього списку постановою № 461, а також ряд пропозицій інших галузевих всеукраїнських профспілкових об’єднань, які більш детально відображені у відповідній порівняльній таблиці, підготовленій Департаментом охорони праці ФПУ.

Подальше вирішення усіх питань із пільговим пенсійним забезпеченням вбачається при проведенні пенсійної реформи, яку запропоновував Уряд та підтримала у першому читанні Верховна Рада. Законопроектом передбачається зміна механізму фінансування пільгових пенсій. Соціальними партнерами був підготований та узгоджений законопроект про підвищення ставки єдиного соціального внеску по сплаті за кожного працівника, який працює у шкідливих і небезпечних умовах праці. 

Тому робота по внесенню змін до списків, виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, продовжується.  

 

Прес-центр ФПУ