13745

 

Про це заявив Міністр соціальної політики Андрій Рева. Зазначений законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення", фактично, створює тепличні умови для тінізації ринку праці, а слова з його назви про «запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання» можна справедливо замінити на «уникнення відповідальності для тіньовиків».

«Цей проект закону передбачає скасування права органів місцевого самоврядування на проведення перевірок випадків тіньової зайнятості, він скасовує штрафи для порушників трудового законодавства, і, більше того – встановлює штрафи для тих, хто повідомляє про порушення, в разі їхнього не підтвердження. Прийняття цього проекту, навіть у першому читанні, вже призвело до збільшення заборгованості по заробітній платі за липень – тіньовики радіють та чекають на його остаточне прийняття», - наголосив Міністр.

Ціною таких нормативних документів є людські життя та здоров’я. Не оформлені офіційно працівники, які втрачають здоров’я через нещасні випадки на виробництві є абсолютно незахищеними юридично та матеріально. Сім’ї загиблих на виробництві нелегальних працівників не можуть розраховувати ні на грошові виплати, ні на справедливе покарання тих, хто допустив порушення умов праці, що призвели до смерті їхніх рідних. А у разі ухвалення законопроекту 6489 власники тіньових підприємств, де люди не отримують зарплати, де гинуть та втрачають здоров’я працівники, не нестимуть жодної відповідальності уже на законних підставах.

Варто зазначити, що в інших країнах, саме через прямий вплив умов праці на життя та здоров’я людей, «тіньовики» несуть кримінальну відповідальність. Наші ж вітчизняні борці за права тіньового бізнесу намагаються скасувати навіть ту відповідальність, яка є сьогодні – адміністративну.

Саме тому, за словами урядовця, позиція Кабінету Міністрів з цього питання є однозначною – законопроект 6489 не має права на існування. 

                                                                                                                                                

Прес-центр   ФПУ

за повідомленням Прес-служби Мінсоцполітики