1430296280 1252565310 of

До складу тристоронньої комісії з питань надання дозволів на здійснення перевірок з охорони праці, створеної наказом Міністерства соціальної політики України, входять представники Мінсоцполітики, Державної служби України з питань праці, СПО роботодавців та СПО об’єднань профспілок.  Очолює Комісію директор Департаменту  заробітної  плати  та умов праці Мінсоцполітики Товстенко О.П.

Комісія періодично збирається для розгляду звернень громадян з питань порушення правил безпеки і гігієни праці на виробництві, та в кожному випадку вирішує питання щодо надання дозволу  на здійснення державними інспекторами  відповідних перевірок та заходів у відповідності  до законодавства.

При цьому Комісія керується Законом України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» який встановлює, що позапланові заходи державного нагляду (контролю) здійснюються органами державного нагляду (контролю) за наступних підстав:

обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав; за письмовою заявою суб’єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням; за рішенням суду; у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання.

Такі звернення надходять на адресу Державної служби України з питань праці, яка  потім надає відповідну інформацію Комісії для прийняття рішення.

В окремих випадках, коли надходять колективні звернення, в яких йдеться про порушення норм безпеки праці, виникнення випадків травмування і реальну загрозу життю і здоров’ю працівників, Комісія також приймає рішення про здійснення відповідної перевірки і заходів щодо усунення такої загрози.

Всього 13 листопада 2017 року Комісія прийняла більше  20 позитивних рішень щодо здійснення перевірок за відповідними зверненнями. До них зокрема відносяться: звернення мешканців одного із сіл на Житомирщині, щодо проведення в  кар’єрі, який розміщений неподалік села, вибухових робіт за відсутності дозвільних документів на їх проведення, в наслідок чого руйнуються оселі місцевих жителів; скарга на власника численних підприємств, що працюють у Житомирській області, на яких постійно виникають травми, каліцтва та опіки робітників через неналежну організацію ним  заходів з охорони праці; звернення матері дитини, яка отримала серйозну травму  на каруселі через її аварійний стан та  інші.

Ю.Андрієвський

керівник Департаменту охорони праці ФПУ,член Комісії