В

В будівельній галузі відбулась важлива подія. Завершила свою роботу 1 Міжнародна конференція «Безпека праці в будівництві: управління ризиками» (24-25 жовтня), організована журналом «Охорона праці» за підтримки Державної служби України з питань праці, Профспілки працівників будівництва і промисловості будматеріалів, Будівельної палати України та інших партнерів. Два дні цікавих дискусій фахівців, пошуку відповідей на актуальні питання.

Голова Держпраці Роман Чернега детально проаналізував стан справ в будівельній галузі, відповів на численні запитання фахівців з охорони праці будівельної галузі, почув проблеми, які хвилюють профспілкових активістів. Три роки поспіль зростає смертельний травматизм на будівництві. Тому є немало причин - і про них відверто говорили на конференції.

Тільки в перший день виступило 10 науковців-практиків (кандидати, доктори наук). Всебічно аналізували європейське законодавство та практику його застосування і наші реалії. Висновок: Мінімальні вимоги з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках (затверджені Наказом Мінсоцполітики України 23.06.2017 №1050, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 08 вересня 2017 р. за № 1111/30979) - це уже реальність. Немає часу оглядатися, треба діяти. Зокрема навчатися оцінювати на управляти ризиками на робочих місцях - єдиний шлях, з якого звернути уже неможливо.

Другий день конференції - фейєрверк особистостей та практиків, гарячі сперечання, пропозиції. «Завів», як говориться, аудиторію своєю переконливістю та аргументованістю керівник проекту ЄС/МОП Антоніу Сантуш, який розповів як у його рідній Португалії впроваджували Директиву Ради 92/57/ЕЕС від 24 червня 1992 року Про мінімальні вимоги щодо безпеки і захисту здоров’я на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках. За результатами конференції будуть підготовлені відповідні пропозиції та рекомендації для  ЦОВВ.

Департамент охорони праці апарату ФПУ

В1