Міжнародна конфедерація профспілок (МКП), Пан'європейська регіональна рада (ПЕРР) та Московське бюро МОП з 4 по 6 липня 2013 року в м. Астана (Республіка Казахстан) провели субрегіональний семінар керівників підрозділів охорони праці профспілок Казахстану, Росії, Вірменії, Грузії, Білорусії, Азербайджану, Таджикистану та України на тему «Мотивація профспілкового членства через ефективну охорону і безпеку праці».

У роботі семінару взяли участь представники МОП: Сергіус Гловацкас – головний спеціаліст бюро МОП, Оксана Герасімова – субрегіональний координатор з охорони праці МОП, Лотар Лісснер – консультант МОП (Німеччина). Від МКП – ПЕРР Ольга Ніколає – політичний радник; а також експерти: Віктор Кемпа – науковий працівник Європейського інституту профспілок та Вікінг Хусберг – радник міністра охорони здоровя і соціального благополуччя Фінляндії.

Від ФПУ у роботі семінару взяв участь Маціяшко Валентин Аполлінарійович – заступник керівника департаменту охорони праці, керівник управління технічної інспекції праці, який у своєму виступі поінформував учасників семінару про роботу ФПУ у сфері охорони праці.

Кількість членів профспілок за останні 10 років зменшилось майже у всіх країнах на 25 – 30 % .

Одним із засобів протидії цій негативній тенденції – є забезпечення належних та безпечних умов праці членів профспілок на робочих місцях.

Профспілки повинні зміцнювати технічну інспекцію праці, робота якої ефективно впливає на підвищення авторитету профспілок, їх значення у виробничій сфері та у суспільстві в цілому.

Так в Нідерландах галузева роль профспілок в питаннях охорони праці вийшла на новий рівень. Для вирішення зазначених питань підписана Угода про охорону праці між профспілками та роботодавцями. Однією з таких угод є розробка індикаторів оцінки ризиків на рівні галузі з залученням профспілок. Оцінка ризиків закріплена законодавством і є обовязком роботодавців. Коли компанії використовують індикатори оцінки ризиків, розроблені для їх галузі і погодженні з профспілками та включені в колективні договори, ефективність заходів значно підвищуються.

Іспанський Профспілковий інститут охорони праці, екології і здоров’я визначив, що головною стратегічною метою - є підвищення можливості уповноважених представників профспілок з питань охорони праці виконувати свої обов’язки та права закріплені Законом «Про охорону праці». Тому більша частина діяльності інституту направлена на навчання і консультації уповноважених представників профспілок з питань охорони праці, а також інструментів для можливості втручання профспілок в ситуації на підприємствах.                            

Крім змістовних інформаційних повідомлень учасники семінару отримали необхідні матеріали на паперових та електронних носіях.

 

Департамент охорони праці ФПУ