2013 142 001

 

Важливі питання організації масового навчання у сфері охорони праці представників профспілок обговорили учасники інформаційного семінару-наради, що відбувся 20 серпня у Будинку спілок.

У заході взяли участь представники апарату та членських організацій Федерації профспілок України, територіальних профоб’єднань ФПУ, навчально-методичних центрів територіальних профоб’єднань ФПУ, інших навчальних центрів, на базі яких планується проведення відповідного навчання, СПО об’єднань профспілок, виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, ТОВ «Інститут безпеки життєдіяльності». Вони обговорили широкий спектр підготовки до широкомасштабного проведення навчання профактиву з питань охорони праці, підбили її підсумки, розглянули кращий досвід у цьому питанні.

У виступах керівника Департаменту охорони праці апарату ФПУ Юрія Андрієвського, головного спеціаліста – технічного інспектора праці ФПУ Тетяни Горюн наголошувалось, що за пропозицією ФПУ до Заходів з профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на 2013-2014 роки, які здійснюються за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, прийнятих постановою Правління Фонду від 25.12.2012,   включено щорічне (протягом 2013-2014 років) навчання з питань охорони праці близько 20 тисяч представників профспілок (664 групи з кількістю слухачів до 30 осіб), що заощадить із профбюджетів майже 10 млн. грн., а у випадках, коли буде проведено відповідне навчання на базі навчально-методичних центрів територіальних профоб’єднань ФПУ– ще й отримати додаткові кошти за ці послуги.

Як було підкреслено у виступах учасників наради, за цей час проведено вагому роботу щодо підготовки та організації масового навчання представників профспілок. Перш за все, 12 грудня 2012 року було прийнято постанову Ради ФПУ «Про завдання профспілкових організацій щодо забезпечення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства», в якій визначено, що однією з причин недоліків при здійсненні громадського контролю є недосконала система навчання профактиву і, насамперед, голів первинних профспілкових організацій з питань охорони праці. Пріоритетним завданням Федерації профспілок України, її членських організацій на 2013–2014 роки визначено розгортання масового, дієвого громадського контролю профспілок за дотриманням законодавства з охорони праці та масового навчання представників профспілок з питань охорони праці.

Вже у цьому році, 28 лютого, прийнято постанову Президії ФПУ «Про заходи щодо вдосконалення навчання представників профспілок з питань охорони праці». За пропозицією ФПУ до Порядку участі у проведенні і фінансуванні Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання і підвищення кваліфікації з питань охорони праці було включено положення щодо проведення навчання всіх уповноважених представників профспілок з питань охорони праці

23 травня ц.р. було проведено інформаційний семінар-нараду з представниками членських організацій ФПУ, навчально-методичних центрів територіальних об’єднань ФПУ та виконавчої дирекції Фонду щодо організації навчання з питань охорони праці представників профспілок у 2013 році. А 6 червня керівникам членських організацій ФПУ та навчально-методичних центрів територіальних об’єднань ФПУ надіслано звернення щодо надання інформації за результатами цієї наради щодо завершення необхідної підготовчої роботи із організації проведення масового навчання профактиву з питань охорони праці. 10 липня виконавча дирекція Фонду поставила ряд завдань управлінням виконавчої дирекції Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ і Севастополь щодо забезпечення навчання представників державних органів влади, роботодавців і профспілок з питань охорони праці. 26 липня ФПУ звернулась до керівників територіальних об’єднань профспілок щодо підготовки узагальнених заявок від первинних і територіальних організацій профспілок в розрізі регіонів щодо представників профспілок, які потребують навчання, за встановленими формами та до 10 серпня 2013 року направити їх до регіональних управлінь виконавчої дирекції Фонду.

7 серпня ФПУ звернулась з проханням до керівників всеукраїнських галузевих об’єднань профспілок з метою недопущення зриву виконання постанови Ради ФПУ від 12 грудня 2012 року, прискорити підбір профактиву територіальних та первинних організацій профспілок, формування заявок, оперативне надання територіальним профоб’єднанням необхідної інформації, копій розпорядчих документів та забезпечення свої представників у навчанні з питань охорони праці.

Заступник директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Петро Сливкін, який виступив на нараді, зазначив, що для ефективного виконання своїх функцій з питань профілактики виробничого травматизму та профзахворювань виконавча дирекція Фонду та її робочі органи постійно співпрацюють з профспілковими органами приймають участь у розслідуванні нещасних випадків та професійних захворювань. Вони проводять: спільні семінари, наради, круглі столи з питань впровадження та ефективного функціонування системи управління охороною праці на підприємствах, попередження нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань і соціального захисту працюючих.

Слід відзначити, сказав Петро Сливкін, що в цьому році зроблено дуже важливий крок щодо вдосконалення порядку проведення за кошти Фонду навчання з питань охорони праці. З цією метою виконавчою дирекцією Фонду розроблено, а постановою правління Фонду затверджено Порядок участі у проведенні і фінансуванні Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання і підвищення кваліфікації з питань охорони праці, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України. «Ми звертаємось до ФПУ, всіх представників територіальних, галузевих об’єднань профспілок активно підключитись до цієї роботи, щоби охопити максимальну кількість всіх представників профспілок, які потребують проходження навчання з питань охорони праці, і провести таке навчання якісно та ефективно!, закликав представник Фонду.

Під час наради директор ТОВ «Інститут безпеки життєдіяльності», який став переможцем тендеру по проведенню навчання з питань охорони праці коштом Фонду, Анатолій Єна представив чіткий механізм проведення відповідного навчання в регіонах та перелік і зразки необхідного документообігу під час підготовки навчального процесу, його проведення та звітності, узгоджені з виконавчою дирекцією Фонду та ФПУ.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 142 002

 

2013 142 018

 

2013 142 023