1434097158 0001

 

Столітня Міжнародна конференція праці (МКП), як ювілейна, має стати історичною подією. Щоб це відбулося, головний акцент буде зроблений на глибоких перетвореннях, що відбуваються у світі праці, включаючи підвищення ролі МОП у його розбудові.

 

Очікується, що близько 5700 делегатів уряду, роботодавців і працівників з 187 країн-членів МОП прибудуть, щоб узяти участь у «світовому парламенті праці». Міжнародна конференція традиційно проходитиме у Палаці Націй ООН у Женеві з 10 по 21 червня 2019 року.

У Конференції у складі тристоронньої делегації України бере участь група профспілкових працівників на чолі з делегатом від трудящих України, віце-президентом Міжнародної конфедерації профспілок делегація України, Головою ФПУ Григорієм Осовим. Очікується, що він виступить на пленарній сесії на 13 червня цього року.

 

Візити високого рівня

Передбачається, що більш ніж 50 високопоставлених високопосадовців, у тому числі близько 45 глав держав чи урядів, звернуться до делегатів у рамках двох конференцій високого рівня 10 - 12 червня та 19-20 червня. Чимало керівників міжнародних організацій візьмуть участь у дискусіях, як на пленарних засіданнях, так і на тематичних форумах. 21 червня Конференцію відвідає Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.   Генеральний секретар був безпосереднім свідком страждань самих знедолених людей на нашій планеті в таборах біженців і зонах бойових дій. Як відомо, він сповнений рішучості зробити центральним елементом своєї діяльності захист гідності людини, наведення мостів і заохочення реформ і інновацій. 

Майбутнє праці, якого ми прагнемо

Рекомендації Глобальної комісії щодо майбутнього праці, опубліковані на початку цього року, багато в чому будуть визначати як роботу Конференції, так і роботу МОП у подальшому. Протягом останніх кількох місяців країни-члени МОП провели десятки діалогів на національному рівні, обговорюючи доповідь Комісії «Працювати заради кращого майбутнього», і безперечно, що делегати повернуться до питань, порушених під час цих обговорень.

Боротьба з насильством та переслідуванням на робочих місцях

Насильство та переслідування на роботі впливають на здоров'я, безпеку та добробут працюючих жінок і чоловіків. Після першого обговорення, проведеного минулого року, Столітня конференція розгляне питання про прийняття Конвенції, що супроводжуватиметься Рекомендацією з цього важливого питання.

 

Декларація сторіччя

У Комітеті повного складу делегати розглянуть Декларацію сторіччя, яку, як очікується, прийме Конференція. Обговорення буде зосереджено на рушійних силах, що трансформують світ праці та на місії МОП у розбудові майбутнього спільного процвітання для всіх.

 Застосування стандартів

Як завжди, Комітет з питань застосування стандартів зробить огляд застосування ратифікованих конвенцій у ряді країн і вкаже, як їх можна краще застосовувати. Він також проекзаменує найкричущі випадки порушення окремими країнами-членами ратифікованих ними конвенцій МОП. Зокрема, цілком вірогідно, що буде розглянуте подання українських профспілок щодо порушення Конвенції 95 про захист заробітної плати у зв’язку масштабними хронічними затримками з її виплати.

Тематичні форуми та події

Для стимулювання дебатів у період з 13 по 18 червня відбудеться низка тематичних форумів та заходів. У них візьмуть участь видатні спікери та спеціальні гості, які дадуть поштовх для жвавих дискусій з широкого кола питань, що формують майбутнє праці; робочі місця та навички, технології та гідна праця, свобода асоціації та колективні переговори, бізнес для гідної праці, багатосторонність та майбутнє сфери праці, зміна праці та життя. Дебати про створення світлого майбутнього без дитячої праці будуть проведені з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти дитячої праці.

І більше…

Можна стежити за всіма подіями через веб-сторінку МОП та соціальні медіа, з хештегами № ILO100 для англійської # та # OIT100 для французької та іспанської мов. Крім того, там же можна щоденно слухати виступи «вживу», а також знайомитися з  найпопулярнішими подіями дня, інтерв'ю та звітами.

 

Департамент міжнародних звязків ФПУ