изображение 280923

Постановою  Кабінету Міністрів України від 8 вересня  2023 року № 965  затверджено  ПОРЯДОК розслідування аварій на об’єктах підвищеної небезпеки, який визначає процедуру проведення розслідування аварій на об’єктах підвищеної небезпеки та поширюється на юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які експлуатують (планують експлуатувати) хоча б один об’єкт підвищеної небезпеки.

 

        Інформуємо, що у червні 2023 року СПО об’єднань профспілок у встановленому порядку опрацьовано проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку розслідування аварій на об’єктах підвищеної небезпеки» та категорично не погоджено його (Лист СПО від  15.06.2023  №01-12/463-спо).

      

Позиція профспілок була підтримана СПО сторони роботодавців.

        Як результат, СПО об’єднань профспілок та  СПО сторони роботодавців та на національному рівні  направлено спільний лист до Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства економіки України (від 23.06.2023 № 01/12/488-спо), в  якому Сторони  висловили свої застереження щодо затвердження окремого Порядку розслідування аварій на об’єктах підвищеної небезпеки.

       Справа в тім, що статтею 22 Закону України «Про охорону праці» передбачено, що роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до положення, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

       На виконання вимог цієї статті Закону розроблено діючий Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337 (далі – Порядок № 337), в якому передбачений розділ «Розслідування аварій»  (п.п. 131 – 141) на будь-якому об`єкті, у тому числі   об’єкті підвищеної небезпеки.

 Відповідно до пункту 131 Порядку розслідування проводиться у разі, коли сталася:

1) аварія першої категорії;

2) аварія другої категорії;

3) аварія, яка не відноситься до аварії першої чи другої категорій і відповідно до Порядку класифікації надзвичайних ситуацій відноситься до надзвичайної ситуації об’єктового рівня, створила чи могла створити загрозу життю та здоров’ю працівників або населення, внаслідок якої зруйновано або порушено роботу машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, на які необхідно отримувати відповідний дозвіл (або подавати декларацію).

Порядком №337 передбачено процедури проведення розслідування зазначених вище аварій.

Затверджений у вересні 2023 року Порядок розслідування аварій на об’єктах підвищеної небезпеки розроблений на виконання статті 14 Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки» та визначає процедуру розслідування виключно  тих аварій, що сталися на об’єктах підвищеної небезпеки.

Враховуючи, що зазначені у пункті 131 Порядку №337 аварії також можуть статися на об’єктах підвищеної небезпеки, затвердження розробленого ДСНС окремого Порядку розслідування аварій на об’єктах підвищеної небезпеки призвело до того, що у правовому полі паралельно діють  два однакові за юридичним статусом документи, положення яких не кореспондуються між собою та які передбачають різні процедури розслідування аварій.   

       Зазначене не відповідає оголошеному Президентом України курсу дерегуляції: одна й та сама сфера правовідносин регулюється двома актами законодавства, суб’єкти застосування актів невірно та неоднаково розуміють сферу і порядок їх застосування.

Крім того, така правова невизначеність несе потенційний ризик порушення прав потерпілих під час аварій на соціальний захист від держави шляхом затягування та/або не проведення розслідування нещасного випадку на виробництві у встановленому порядку.

Як підсумок, основною вимогою СПО об’єднань профспілок та СПО сторони роботодавців на національному рівні було чітке розмежування сфери дії зазначених Порядків або розроблення єдиного документу, який буде передбачати проведення розслідування всіх видів та категорій аварій.

Слід відмітити, аналогічна вимога опрацювати питання розмежування сфери дії зазначених Порядків або розробити єдиний документ, який буде передбачати проведення розслідування всіх видів та категорій аварій, була висловлена також Секретаріатом Кабінету Міністрів України  у висновку  від 22.08.2023 р.

Проте, ні позиція Сторін профспілок та роботодавців, ні позиція Секретаріату КМУ, висловлені  31 серпня 2023 року на засіданні Урядового комітету з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу та стратегічних галузей промисловості,  не вплинули на ситуацію та, як результат, Порядок розслідування аварій на об’єктах підвищеної небезпеки затверджений та чинний.

       Але відповіді на питання щодо одночасного застосування на практиці Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві  та  Порядку розслідування аварій на об’єктах підвищеної небезпеки  так й немає… 

 

Департамент охорони праці апарату ФПУ