IMG 2afbf5feaa587ce4077bba29b7acc2bf V

Під такою назвою 18 жовтня ц.р. в Києві на території Міжнародного виставкового центру (Броварський проспект, 15) в зоні Міжнародної спеціалізованої виставки «Комун-Тех»   відбулася панельна дискусія в змішаному (офлайн з онлайн) режимі. Захід зібрав більше 70 учасників.

Організаторами заходу стали Європейське співтовариство з охорони праці (ESOSH), журнал «Охорона праці» ТОВ «Інсайт плюс» та Благодійний фонд «Мindu Foundation».

Модератором виступав Головний редактор журналу «Охорона праці» Дмитро Матвійчук. Тему розкривали представники Міністерства соціальної політики України, Міністерства у справах ветеранів України, Державної  служби зайнятості, Українського союзу промисловців і підприємців.

У заході взяли участь також представники СПО об’єднань профспілок. Голова СПО Григорій Осовий розповів про лікувально-реабілітаційні можливості  санаторно-курортних закладів ФПУ, які з перших тижнів війни почали приймати як тимчасово переміщених осіб, так і воїнів ЗСУ .

Під час  обговорення актуальних питань дискусії свої думки та пропозиції висловив Василь Андреєв, заступник Голови ФПУ,  Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

IMG deb267951083240441c854c57b909c4c V

Головною темою обговорень була тема стану готовності підприємств України працевлаштовувати та повертати на робочі місця працівників, які втратили здоров’я  і  отримали інвалідність. А це є не простим надважливим завданням для  органів центральної  і  місцевої влади, роботодавців різних форм власності, профспілок, інших громадських організацій різних напрямів діяльності – створювати для наших захисників і захисниць, цивільних працівників, які в результаті ракетних та інших  обстрілів отримали поранення і як  наслідок – інвалідність,  необхідні можливості і умови  для іх праці, фізичної,  економічноі, та психологічної  безбар’єрності  у громадах і трудових колективах.

Родзинкою заходу стала презентація Дмитром Пеховим, директором з розвитку ТОВ "Інсайт+", зразків спецодягу та засобів індивідуального захисту для осіб з інвалідністю, які розробила компанія. Костюм створений з урахуванням обмеженого функціонування рук та ніг. Цю модель можна доповнювати різними деталями та змінювати для потреб кожного працівника – особи з інвалідністю.

Загальний вид

Глибокі аналітичні презентації спікерів дали змогу всебічно висвітлити правові, економічні та морально-етичні аспекти інклюзії в Україні. Зокрема, учасники відповіли на запитання щодо виконання постанови КМУ № 893 від 22.08.2023,  долі законопроєкту 5344-д  Інформація буде корисною для роботодавців, громадських активістів, ветеранів та ветеранок, вона буде опублікована на сайті журналу «Охорона праці». Журнал планує створити відеосюжети з виступів учасників дискусії.

Головний редактор журналу та модератор дискусії   Дмитро Матвійчук зазначив, що закони й економічні стимули щодо осіб з інвалідністю не запрацюють, якщо вони не будуть скріплені СОВІСТЮ суспільства, моральною та соціальною відповідальністю.

IMG a91ac48b2e08a3d024bb2a4978dfcf4e V

Департамент  охорони праці ФПУ