IMG 20231130 100353 

         За ініціативою Профспілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України (ПМГУ) 30 листопада 2023 року відбулася консультативна онлайн зустріч профспілок з представниками Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Поводом для зустрічі стали постійно зростаючі за кількістю випадки, коли потерпілим на виробництві працівникам, або їх роботодавцям  приходилось  оплачувати не підйомні для працівника суми за лікування, протезування чи реабілітаційні послуги закладам охорони здоров’я.

       Це викликало обурення людей і зростання соціальної  напруги у суспільстві. Виникло питання – куди поділась налагоджена раніше система соціального страхування?

        Голова Федерації профспілок Григорій ОСОВИЙ, який взяв участь у цій зустрічі, розповів про причини виникнення цієї проблеми. Він зазначив, що основним принципом у сфері соціального страхування від нещасних випадків на виробництві завжди був принцип повного відшкодування шкоди потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві.

До 2021 року, такі проблеми не виникали. Відшкодування  забезпечувалось безпосередньо роботодавцем, де настав нещасний випадок – підприємство виплачувало страхові виплати працівникові, оплачувало лікування та інші необхідні соціальні послуги,

          Проблеми розпочалися після 1 січня 2023 року, коли внаслідок законодавчих змін було ліквідовано Фонд соціального страхування та зруйновано ефективно діючу систему соціального захисту працівників внаслідок нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання. Профспіки категорично виступали проти таких змін, та попереджали про можливі наслідки, але влада не прислухалась. Протягом поточного року внаслідок звернень профспілок до органів влади і безпосередньо потерпілих на виробництві і громадських організацій потерпілих на виробництві, були внесені зміни до законодавства і поновлені окремі соціальні послуги, зокрема щомісячні виплати на постійний сторонній догляд, спеціальний медичний догляд, на побутове обслуговування та інші виплати. Але  на сьогоднішній день невирішеним питанням є лікування потерпілої особи. 

IMG 20231130 100439

       Голова Федерації  профспілок Хмельницької області, Голова постійної комісії Ради ФПУ з питань охорони праці та соціального захисту   Олег СКОВОРОДНІКОВ поінформував про конкретні не поодинокі випадки, коли тяжко потерпілі  на виробництві працівники  були вимушені  оплачувати своє лікування за свій, або за рахунок роботодавця, який вже сплатив єдиний соціальний внесок і не мав  додатково витрачати свої кошти. Доповнив інформацію про такі випадки у своєму виступі Головний технічний інспектор праці ПМГУ Володимир БІЛИК. Він також  розповів  про звернення профспілки до органів державної влади включно з Кабінетом Міністрів та зміст відповідей на них, жодна з яких не вирішувала питання. Участь в обговоренні питання також взяли: заступник Голови ФПУ Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України  Василь АНДРЕЄВ, керівник управління соціального страхування та пенсійного забезпечення  апарату ФПУ Володимир МАКСИМЧУК, представники Проф-спілки працівників охорони здоров’я України Галина ГОЛЕУСОВА, Володимир ФЕСАН, Профспілкового, об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань “Єдність» - Галина КОЛОСЮК.

Інформували про ситуацію і відповідали на запитання присутніх:

Від Міністерства соціальної політики України – Михайло КОМЕНДА -виконуючий обов’язки  керівника експертної групи з питань систем соціального страхування та пенсійного забезпечення; від Міністерства охорони здоров’я України – Геннадій НЕРСЕСЯН – в.о. директора  фінансово-економічного департаменту; від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини –Юрій ІВАНОВ – начальник відділу права на працю секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який до речі підтвердив наявність проблеми, зростаюче число звернень з питання, що обговорюється і висловив свою думку щодо шляхів її вирішення.

       Після обговорення стало зрозуміло, що шлях до вирішення проблеми лежить через внесення змін до законодавства про державне соціальне страхування, відновлення того злагодженого  механізму відшкодування роботодавцем шкоди, заподіяної працівникам в результаті нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, який було зламано.

IMG 20231130 100454

Керівник департаменту

охорони праці                                    

Юрій Андрієвський