рроррор

 

Результати роботи за 9 місяців 2013 року у сфері державного нагляду за станом промислової безпеки і охорони праці розглянуті і обговорені 30 жовтня 2013 року на засіданні колегії Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України. В засіданні взяв участь заступник Голови ФПУ Українець С.Я.

 

У основній доповіді відзначено, що згідно з результатами аналізу стану виробничого травматизму за 9 місяців ц.р. загальна кількість нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом на підприємствах України, порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 13% або на 917, а із смертельним наслідком – на 18%. За вказаний період цього року на виробництві загинуло 383 працівника (випадки пов’язані з виробництвом) що на 85 осіб менше ніж за цей період в минулому році.

В той же час спостерігається збільшення кількості нещасних випадків із смертельним наслідком, пов’язаних з виробництвом, на підприємствах хімічної промисловості (більше ніж у 3 рази: було 5 стало 17), транспорту (на 4 випадки: було 48 стало 52) газової промисловості і зв’язку (збільшення на 1 смертельний випадок).

Число смертельних нещасних випадків пов’язаних з виробництвом збільшилось у цьому році на підприємствах 4 областей України: в Полтавській – на 6 випадків, в Одеській і Львівській – на 3 випадки, в Миколаївській – на 1 такий випадок.

У своєму виступі Українець С.Я. підкреслив, що не дивлячись на позитивну тенденцію зменшення кількості нещасних випадків із смертельним наслідком, як правило, значна частина таких випадків не пов’язується з виробництвом.

Проблемою Служби є катастрофічна недостача інспекторів. Практика показує, що в тих секторах де кількість інспекторів не скорочувалася,   залишається стабільним рівень травматизму або знижується. Там де обставини змушують переводити інспекторів на інші ділянки, негативна статистика відразу пішла вгору.

Ці висновки підкріплено конкретними прикладами:

Будівництво. Кількість інспекторів у цьому році залишилася незмінною (95 чол). Загальний травматизм зменшився на 20%, смертельний залишився на тому ж рівні що і в минулому році.

Підприємства водопровідно-каналізаційного господарства. У поточному році нагляд здійснюють 15 державних інспекторів, проти 14 в минулому. І ось результат: - загальний травматизм зменшився на 19%, а смертельний - на 50%. (8 випадків проти 16)

Обєкти котлонагляду та підйомні споруди. У поточному році нагляд здійснюють 106 інспекторів проти 101 в минулому році. Загальний травматизм за 9 місяців знизився на 10%, а смертельний на 33%.

Нафтогазовий комплекс

В результаті зняття у поточному році з цього сектору 11 інспекторів, загальний травматизм виріс на 22%, а смертельний – на 25%

Транспорт і зв'язок. Кількість інспекторів у цьому секторі нагляду зменшилась на 4 чол. Смертельний травматизм виріс на 8 % (52 проти 48 випадків)

Висновок наступний. Служба гірничого нагляду та промислової безпеки України потребує уваги і допомоги з боку влади і соціальних партнерів. Законодавчі та штатні обмеження органу державного нагляду заради підвищення рейтингів у полегшенні ведення бізнесу призвели до істотного обмеження правоохоронної роботи у цій сфері.

Було також зазначено, що досягти суттєвого зниження рівнів виробничого травматизму неможливо без серйозної профілактичної роботи з боку роботодавців, менеджменту підприємств усіх форм власності, а також профспілок.

Умовою успіху у цьому є рівень знань і кваліфікації відповідних спеціалістів, керівників підприємств, представників профспілок.

У виступах відзначалося, що часто менеджмент підприємств, відповідальний за охорону праці, не має відповідних знань, значна частина управлінців навіть не спроможна здати іспити після проходження планового навчання.

Це вагомий аргумент проти твердження багатьох роботодавців, що серед організаційних причин травматизму на виробництві (а це близько 70% всіх випадків) основна – це вина самого потерпілого. Одразу видно, що управлінці, відповідальні за належну організацію безпеки праці, не лише не роблять свою роботу, але і не вміють та не знають своїх обов’язків.

Тому вкрай важливо підтримати проведення Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у цьому році масового навчання менеджменту підприємств і представників профспілок з охорони праці.

 

Колегія Держгірпромнагляду підтримала пропозицію Українця С.Я. і доручила територіальним органам Служби надавати організаційну, методичну, інформаційну підтримку організаторам цільового навчання представників підприємств і профспілок з охорони праці, органів виконавчої влади і самоврядування в рамках відповідного навчального проекту Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

 

 

Департамент охорони праці ФПУ