Фото 5

З нагоди відзначення Всесвітнього дня охорони праці Радою профспілок області організовано та проведено круглий стіл на тему: Безпека праці – право та обовязок кожного.

У заході взяли участь голови обласних організацій профспілок – членські організації Ради профспілок області, заступник голови – виконавчий директор обласного обєднання організацій роботодавців і керівники служб охорони праці, представники Головного управління Пенсійного фонду України в області та Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці.

На початку засідання учасники хвилиною мовчання вшанували пам'ять працівників, які загинули на війні та виробництві.

Відкриваючи засідання, голова Ради профспілок області Володимир Уєвич підкреслив, що в умовах війни цей день набуває особливого значення. У той час, як країна втрачає найкращих, неприпустимо допускати смертельних випадків на виробництві. Одночасно увага до питань безпеки праці – один із напрямків нашої євроасоціації у статусі кандидата на вступ до Європейського Союзу. Він закцентував увагу присутніх на спільних завданнях сторін соціального діалогу, підкресливши важливість безпеки та здоров’я на робочому місці.

Перший заступник голови Ради профспілок області Олександра Гринів наголосила, що профспілки активно відстоюють інтереси працівників на безпечне і здорове робоче місце як засадниче права кожного працюючого, борються за покращення охорони праці на виробництві та в законодавстві. Зокрема, вона ознайомила учасників круглого столу з позицією профспілок щодо законопроєкту “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі”, інформувала про ініціативи щодо впровадження системи управління охороною праці на підставі управління професійними ризиками, здійснення державного нагляду у сфері охорони праці, відновлення механізму відшкодування витрат на лікування, лікарські засоби, медичні вироби, протезування потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також участь профспілкових лідерів у наданні психосоціальної допомоги на робочих місцях.

Прикарпаттяобленерго

Активну участь у висвітлені проблемних питань, з якими звертаються працівники до профспілок, взяли голови обласних організацій профспілок працівників енергетики та електротехнічної промисловості Василь Гриньків, нафтової і газової промисловості Тетяна Сульженко, харчової та переробної промисловості Надія Бурлака, експерт з умов праці обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Ольга Кроленко. У своїх виступах вони наголошували на необхідності внесення доповнень до постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2023 № 928 щодо державного врегулювання питання страхування працівників, які працюють на безперервних виробництвах (не тільки на територіях, де ведуться бойові дії) і виконують свої обов’язки під час повітряної тривоги. Важливим є напрямок адаптації окремих нормативних актів з охорони праці до гендерної складової, позаяк багато “чоловічих” робочих місць сьогодні займають жінки. Заступник голови обласної організації профспілки працівників освіти та науки України Уляна Гураль висвітлила проблему медичного огляду працівників закладів освіти, адже через відсутність фінансування та зростання вартості медичних оглядів працівники відмовляються за власний кошт їх проходити.

З інформацією про дотримання роботодавцями законодавства, правил та інших нормативно-правових актів з питань охорони праці виступив Іван Лушкін, начальник управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці.

Про профілактику та розслідування нещасних випадків на виробництві виступила Леся Верб’яна, начальник відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи Головного управління ПФУ в області.

Заступник начальника цього відділу Василь Соф’як розповів про стан виробничого травматизму на підприємствах області, а головний спеціаліст відділу Світлана Прокопів ознайомила присутніх із видами щомісячних страхових виплат, які призначаються та виплачуються органами Пенсійного фонду внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Директор з охорони праці АТ Прикарпаттяобленерго Ярослав Витвицький поділився досвідом роботи у сфері охорони праці. Оскільки більшість працівників виконують роботи підвищеної небезпеки і напряму пов’язані з ризиками травматизму від ураження електричним струмом, Дні охорони праці в компанії проводять щомісяця. Як правило, вони тривають день і діляться на дві частини: теоретичну, яка включає в себе лекції, ознайомчі фільми та ролики, анкетування, повторення основних правил безпеки тощо, а також практичну, для відпрацювання навичок, під час якої демонструють безпечне виконання робіт безпосередньо в електроустановках.

роботодавці

Також велика увага на підприємстві приділяється проведенню оперативного контролю робочих місць, за результатами якого відбувається моніторинг та аналізування виявлених порушень, проводиться робота з працівниками, які порушили вимоги правил охорони праці. У минулому році на підприємстві стався один випадок виробничого травматизму. Велика увага приділяється демобілізованим працівникам. На підприємстві підготували порядок адаптації ветеранів російсько-української війни в умовах повернення до цивільної праці на підприємстві, що включає 5 основних напрямків: «Фізичний стан», «Ментальне здоров’я», «Адаптивність», «Соціальне середовище», «Забезпечення».

За підсумками засідання прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України щодо врахування пропозицій профспілок під час підготовки законопроєктів і проєктів нормативних актів з питань охорони праці.

Детальніше: http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=3072

Рада профспілок Івано-Франківської області