imВ результаті напруженої роботи членських організацій СПО та ФПУ погоджено проект нової редакції Гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу. 

 

 

 

31 травня 2013 року на адресу Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні (надалі – СПО) надійшов на розгляд і погодження проект нової редакції Гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу (далі – ГК).

 

         Розробниками проекту були співробітники науково-дослідних гігієнічних інститутів міст Харкова та Одеси, а також Інституту медицини праці Академії медичних наук України у м. Києві.

 

         При опрацюванні проекту ГК працівники департаменту охорони праці апарату ФПУ та членських організацій СПО висловили ряд критичних зауважень до змісту деяких положень текстової частини проекту та його таблиць, зокрема, щодо:

 

         а) невідповідності деяких положень ГК нормативним актам України у сфері трудового законодавства та законодавства з охорони праці;

 

         б) недостатньої орієнтації ГК на види професій робіт та шкідливі виробничі фактори, що зустрічаються на підприємствах України;

 

         в) недостатнього врахування комбінованої дії на працівників різного віку та статі шкідливих факторів виробництва (наприклад, фізичні навантаження при різних мікрокліматичних умовах праці:

 

         г) підвищені у порівнянні з попередньою ГК рівні дії шкідливих виробничих факторів (біологічного походження, а також – важкості та напруженості праці, деякі з яких знаходились на рівні фізіологічних можливостей працівника).

 

         Особливі зауваження були висловлені щодо змісту таблиць до ГК, а саме:

 

         – табл. 1 – щодо об’єднання у одній графі хімічних речовин 1-2 і 3-4 класу небезпеки, для яких були встановлені однакові ступені шкідливості при перевищенні гранично-допустимих концентрацій (ГДК);

 

         – табл. 2 – щодо класу шкідливих умов праці при перевищеннях ГДК за забрудненням повітря мікроорганізмами;

 

         – табл.8 – щодо нормативів зниженого атмосферного тиску для класу умов праці 3.3. і 3.4;

 

          – табл.13 – щодо стереотипних робочих рухів, статичних навантажень, гігієнічних нормативів важкості праці для жінок, а також переміщень у просторі.

 

         Ділові пропозиції щодо внесення змін та доповнень до проекту ГК надали представники:

 

         а) Кримської республіканської організації Профспілки працівників хімічних і нафтохімічних галузей промисловості України (Л.К. Бескровна) щодо внесення змін та доповнень до нормативно-правових актів з проведення атестації робочих місць за умовами праці, надання працівникам пільг і компенсацій за роботу у важких та шкідливих умовах праці; гігієнічної оцінки умов праці при різних мікрокліматичних умовах, фізичних навантаженнях, дії на працівника іонізуючого випромінювання, переміщеннях, змінності роботи;

 

         б) Профспілки працівників  охорони здоров’я України (В.М.Коваль) щодо відсутності досконалої аргументації завищення рівнів критеріїв проекту у порівнянні з існуючою ГК; гігієнічної оцінки дії шкідливих факторів виробництва біологічної природи, маси вантажу, що переміщується жінками;

 

         в) Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України (О.Т.Хмарний) щодо розробки органами нормативно-правових актів з гігієнічних умов праці для працівників окремих виробництв, важкості праці, оцінки комбінованої дії шкідливих факторів виробництва;

 

         г) Федерації профспілок Луганської області (В.О.Тураєв) щодо

 

розслідування випадків різкого порушення  стану здоров’я працівника або його смерті внаслідок  впливу шкідливих та небезпечних факторів виробництва;

 

         д) Донецької обласної ради профспілок (В.М.Пастушенко) щодо перевищення гігієнічних нормативів у порівнянні з попередньою ГК;

 

ж) Федерації профспілок Кіровоградської області (В.Д.Любімов) щодо

 

перевищення показників оцінки шкідливих виробничих факторів проекту ГК у порівнянні з існуючою ГК; збільшення показників важкості праці, електромагнітного випромінювання, переміщення у просторі, відсутності переліку речовин гостроспрямованої дії;

 

з) Об’єднаного профспілкового комітету «Лукор-Карпатнафтохім» (О.Д.Кушлак) щодо  гігієнічної оцінки можливого ризику впливу небезпечних і шкідливих факторів виробництва на підставі положень відповідних  вітчизняних та міжнародних актів.

 

         Зазначені та інші узагальнені зауваження до проекту ГК були надіслані директору Інституту медицини праці АМН України академіку Кундієву Ю.І. (лист СПО від 02 липня 2013 року № 04-18/784-СПО) з пропозицією розглянути ці зауваження і  про результати поінформувати на засіданні СПО.

 

         На цей лист було отримано відповідь про розгляд зауважень і пропозицій на засіданні Республіканської проблемної комісії Міністерства охорони здоров’я України та Національної Академії медичних наук України 29 липня 2013 року.

 

         Після обговорення зауважень до проекту на засіданні зазначеної комісії було прийнято рішення про створення робочої групи для детального обговорення зауважень з розробниками проекту, яких представляли працівники Інституту медицини праці АМН України.

 

         Ця напружена робота проводилась протягом серпня 2013 року, коли щосереди на засіданнях робочої групи детально обговорювались зауваження СПО до конкретних пунктів проекту ГК, особливо – до положень її таблиць.

 

         Необхідно відмітити, що більша половини цих зауважень були прийняті розробниками, та внесено відповідні зміни до проекту ГК, зокрема  у пункти ГК щодо загальних положень, гігієнічних критеріїв оцінки умов праці при дії на працівника хімічних, фізичних та біологічних шкідливих факторів, мікроклімату виробничих приміщень, а також до таблиць ГК.

 

         У зв’язку з тим, що при доопрацюванні не були враховані пропозиції СПО щодо критеріїв оцінки важкості та напруженості праці проект ГК був повторно надісланий розробникам на доопрацювання

 

         Після усунення розбіжностей, СПО погодив проект ГК (лист Міністерству охорони здоровя України від 09.12.2013 № 04-18/1323-СПО).

 

         Таким чином, спільне опрацювання членами СПО і ФПУ проекту ГК, яке тривало півроку, успішно завершено. Це дозволило значно поліпшити його положення, що після його затвердження буде сприяти належній гігієнічній оцінці умов праці при проведенні атестації робочих місць за умовами праці, а також при вирішенні питань надання працівникам, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, пільг і компенсацій, передбачених законодавством України, зокрема статтею 7 Закону України «Про охорону праці» та статтею 168 Кодексу законів про працю України.  

 

         Наступне завдання профспілок – домогтися удосконалення низки нормативно-правових актів, що регламентують порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці.

 

 

Департамент охорони праці ФПУ