529 січня 2014 року на засіданні колегії Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України розглянуто підсумки роботи Держгірпромнагляду України за 2013 рік та визначено завдання щодо подальшого вдосконалення наглядової діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці.

Взяли участь заступник Голови ФПУ – Українець С.Я. та радник Голови Профспілки працівників вугільної промисловості – Білуха Ю.М.

В роботі колегії зробила аналіз стану виробничого травматизму, інспекційної, профілактичної роботи:

У 2013 році кількість нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилась з 9816 випадків у 2012 році до 8568 – у 3013 році (на 1248 випадків або на 13%). Кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком, пов’язаних з виробництвом, зменшилася з 623 у 2012 році до 538 випадків у 2013 році (на 85 нещасних випадків або на 14%).

Аналіз причин нещасних випадків зі смертельним наслідком у 2013 році свідчить, що найбільша їх кількість сталась з організаційних причин – 65% від усієї кількості загиблих внаслідок нещасних випадків зі смертельним наслідком, пов’язаних з виробництвом; внаслідок нещасних випадків зі смертельним наслідком, що сталися через технічні причини, загинуло 23% працівників; з психофізіологічних причин загинуло 12% від усієї кількості працівників.

У 2013 році територіальними управліннями Держгірпромнагляду проведено 144 150 перевірок, під час яких виявлено 1 489 190 порушень вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці. До адміністративної відповідальності притягнуто 83 278 працівників, з них керівників підприємств – 18 548, сума штрафів, накладених на працівників за порушення вимог законодавства з охорони праці, склала понад 28 млн. грн., у т.ч. на керівників – понад 11 млн. грн.

Впродовж 2013 року територіальними управліннями Держгірпромнагляду анульовано 134 дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки або на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що на 61 % більше ніж за аналогічний період попереднього року.

Крім цього було відзначено, що зменшення кількості нещасних випадків із смертельним наслідком з організаційних причин у 2013 році до 65% (у 2012 році – 71%) є наслідком спільної роботи профспілок, роботодавців, Держгірпромнагляду та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України щодо організації та проведення масштабного навчання з питань охорони праці у 2013 році і в першу чергу – на виробничому рівні.

Поставлено завдання підрозділам Служби:

- спрямувати роботу на забезпечення законодавчого підгрунтя для здійснення державного нагляду за діяльністю Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України;

- опрацювати питання щодо надання методичної допомоги центральним органам влади та Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування у здійсненні державного управління охороною праці;

- звернути увагу на зростання кількості смертельних випадків на виробництві через серцево-судинні захворювання шахтарів. Зажадати від керівників державних та приватних підприємств вжити заходи щодо створення відповідних умов праці шахтарів, які б знизили кількість випадків смерті на робочих місцях. Встановити жорсткий контроль за діяльністю інженерно-лікарських комісій на вугільних шахтах, виконанням графіків проведення медичних оглядів працівників, зайнятих на підземних роботах, та якістю їх проведення;

- з метою забезпечення належного рівня державного гірничого нагляду, проведення якісних і професійних перевірок стану промислової безпеки та охорони праці на малих приватних шахтах створити на базі державних регіональних гірничотехнічних інспекцій групи з висококваліфікованих інспекторів та передбачити залучення до перевірок фахівців спеціалізованих інспекцій;

- на малих приватних шахтах звертати особливу увагу на відповідність технічної проектної документації нормативно-правовим актам і експертним висновкам, та за результатами перевірки надавати відповідну інформацію експертно-технічним центрам Держгірпромнагляду;

- проводити помісячний аналіз рівня виробничого травматизму впродовж попередніх років. За результатами аналізу розробити та вжити заходи щодо недопущення зростання кількості нещасних випадків впродовж найбільш статистично небезпечних періодів року;

- з метою підвищення якості проведення навчання з питань охорони праці, забезпечити проведення спільних нарад, семінарів, конференцій з посадовими особами суб’єктів господарювання, які здійснюють відповідне навчання;

- посилити державний нагляд за проведенням експертних обстежень (діагностування) та визначенням залишкового ресурсу обладнання і технологічних трубопроводів небезпечних хімічних речовин;

- спільно з керівниками спеціалізованих підприємств газового господарства продовжити роботу щодо контролю за забезпеченням надійної та безпечної експлуатації газового господарства, димових і вентиляційних каналів житлових будинків;

- провести аналіз матеріалів технічних розслідувань аварій, пов’язаних з використання газу у побуті, що сталися у 2013 році та стану виконання заходів, запропонованих комісіями з розслідування цих аварій. Підготувати та надати до Держгірпромнагляду аналітичну довідку і пропозиції з удосконалення проведення технічних розслідувань та підвищення їх ефективності;

- провести перевірку стану безпечної експлуатації технологічного обладнання, зокрема безпечного обслуговування паливно-транспортного обладнання теплових електростанцій, що використовують в якості палива вугілля;

- посилити нагляд на підприємствах зберігання та переробки зерна, звернувши особливу увагу на дотримання вибухо-пожежобезпеки та наявність пірамідальних решіток в механізованих зерноскладах та ряд інших завдань.

Департамент охорони праці апарату ФПУ