11У виданні "Буковинське віче"  24 квітня 2014 р. опубліковано статтю Ґреґорі Перона про соціальний захист працівників, які отримали травми на виробництві у Франції. Переклад та адаптацію тексту здійснив Андрій Волошин. Матеріал підготовлено за підтримки Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду "Відродження".

До питання виробничої інвалідності ставляться у Франції уважно і принципово. Адже виробнича інвалідність – це наслідок того, що підприємство не уважно ставиться до безпеки на робочому місці. Виробничі інвалідність та травматизм можна, як правило, передбачити та запобігти їм.

Хоча у Франції аварією на виробництві вважається не тільки нещасний випадок безпосередньо на місці роботи. Сюди зараховують і ДТП, коли робітник їхав на роботу, або ж отруєння в їдальні на підприємстві. Також є поняття професійних хвороб, які виникають внаслідок тривалого виконання певних функцій чи обов’язків. До списку професійних захворювань належать 98 хвороб. Компенсацію лікування проводять фонди медичного страхування.

Який же алгоритм відшкодування виробничої травми? Найважливіше, чого варто дотриматись, це – часові рамки. Протягом 24 годин від моменту, коли сталася аварія, постраждалий повинен попередити роботодавця про травму. Якщо це станеться пізніше – може бути ймовірність, що постраждалому буде складніше довести, що він травмувався саме на підприємстві. Після цього вже сам роботодавець протягом 48 годин повинен звернутися в фонд медичного страхування і повідомити про травму. Спочатку потерпілому відкривають листок тимчасової непрацездатності. Це необхідно для того, щоб був час визначити, наскільки сильно особа постраждала і як надовго втратила працездатність.

Щодо виплат, то постраждалий має право отримати 100 відсотків зарплати за день, коли сталася аварія. Наступного дня компенсація складатиме 60 відсотків. Якщо лікарняний триватиме більше 28 днів, то з 29 дня виплата піднімається до 80 відсотків, але вона не може бути більшою, ніж 250 євро на день. Розрахунок допомоги створюється, виходячи з двох важливих факторів – важкість непрацездатності та стаж.

Непрацездатна людина не може залишитися на вулиці без роботи, як використаний матеріал. І за це повну відповідальність несе роботодавець. Саме він повинен взяти на себе обов’язок забезпечити потерпілого роботою. Тут є два варіанти виходу із ситуації. Перший – протягом місяця, якщо дозволить лікар, роботодавець повинен звільнити від непрацездатності і повернути на робоче місце, якщо ж особа зазнала незворотних травм, наприклад, втратила руку, то роботодавець повинен її сам перепрофілювати і знайти на підприємстві таку вакансію, яка була б під силу постраждалому. При чому, нова вакансія не повинна бути значно гіршою чи менш оплачуваною, ніж попередня. Так, інженер, який будував літак і втратив під час зварювання пальці, не може просто перейти на вакансію прибиральника чи сторожа. Він повинен отримати подібну роботу, яку зможе виконувати без пальців.

Також існує і градація інвалідності. Діє такий собі показник у 80 відсотків. Це коли людина не тільки не може виконувати професійні функції, а й не може справлятися сама у повсякденному житті. Тоді постраждалий має право на додаткову доплату до пенсії.

Коли ж стається найгірше – смерть на виробництві або професійне захворювання викликає смерть, родичі мають право на пенсію в разі втрати годувальника. До них належать дружина, яка може претендувати на пенсію в розмірі 40 % від заробітної плати потерпілого; якщо людина старше 55 років або нездатна працювати принаймні на 50 %, виплачується пенсійна надбавка. Також право на компенсацію мають діти або нащадки віком до 20 років. На пенсію у 25 % від річної заробітної плати потерпілого має право старша дитина.

Трапляються іноді випадки, коли підприємство намагається залагодити ситуацію без повідомлення про нещасний випадок фондів страхування, адже таке повідомлення буде супроводжуватися перевірками безпеки виробництва. Тоді постраждала особа може отримати навіть більшу компенсацію, ніж прописана за законодавством. Це теж вихід із ситуації, якщо права постраждалого не порушені, проте, залагодження таким чином не є частими.

Загалом з роками виробничий травматизм та інвалідність у Франції мають все менші показники. Це пов’язано і з тим, що все більша кількість людей задіюється до інтелектуальної, а не фізичної роботи, і з тим, що умови праці убезпечуються за рахунок запровадження машин-роботів, і з тим, що підприємства намагаються підтримувати репутацію і в контексті гарних роботодавців і свого загального іміджу

Контакти:

" Буковинське віче"