500

 

21 травня 2014 року у студії селекторних нарад ПАТ "Укртелеком" Профспілка працівників зв'язку України провела Всеукраїнську селекторну нараду з підбиття підсумків виконання заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці на галузевому рівні.

Відкрив селекторну нараду голова Профспілки працівників зв'язку України Стародуб Микола Михайлович.

У роботі Всеукраїнської селекторної наради взяли участь: Звєрєв Володимир Павлович – голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України; Українець Сергій Якович – заступник голови Федерації профспілок України; представники Держгірпромнагляду, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Міністерства інфраструктури України, ПАТ "Укртелеком", УДППЗ "Укрпошта", Українського державного центру радіочастот, Концерну РРТ, керівники підприємств, установ та організацій галузі зв'язку, керівники та фахівці служб охорони праці, голови профспілкових організацій, представники профспілкової та галузевої преси, журналу "Промислова безпека".

 

Перед присутніми виступив голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Звєрєв Володимир Павлович, який підкреслив, що Всеукраїнська селекторна нарада є тим заходом, що об’єднує усіх зв’язківців і дозволяє довести до усіх ті позитивні моменти, які є у нашій роботі.

Повідомив, що Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації було підтримано звернення Оргкомітету щодо відзначення Всесвітнього дня охорони праці. І ті, заходи, які проводяться, які є в планах, це дійсно та робота, яка забезпечує адміністрації і самим працівникам ті належні умови праці, які потребує галузь зв’язку.

Як зазначив Звєрєв В.П. важливу роль відіграють не тільки умови на робочому місці, але й інформаційні умови, вони теж впливають на стан, на роботу, на настрій працівника і на це потрібно також звертати увагу.

 

Під час селекторної наради було заслухано інформацію про проведені заходи на підприємствах, в установах та організаціях галузі зв'язку.

В цілому в ході проведення заходів до Дня охорони праці керівниками підприємств, установ та організацій галузі за участю представників профспілкових організацій було проведено:

- перевірку нормативної бази, документації, інструкцій з охорони праці для посадових осіб та працівників підприємства;

- позапланові інструктажі з питань охорони праці;

- зустрічі з працівниками під час яких було заслухано звіти про умови праці;

- збір пропозицій від працівників стосовно поліпшення стану охорони праці, створення безпечних та нешкідливих умов праці;

- цільові перевірки з питань дотримання вимог безпеки праці, виробничої санітарії, забезпечення працюючих засобами індивідуального захисту;

- перевірки стану робочих місць на яких використовуються шкідливі хімічні речовини;

- перевірки стану збирання, зберігання та своєчасного вивезення на утилізацію відпрацьованих люмінесцентних ламп, автомобільних шин, акумуляторів та твердих побутових відходів;

- навчально-практичні семінари та тренування з питань безпечного виконання робіт та експлуатації обладнання підвищеної небезпеки, утримання будівель і споруд у належному технічному стані, дій працівників у надзвичайних ситуаціях та при наданні першої долікарняної медичної допомоги потерпілим;

- методичні заняття з показом 199 зразкових робочих місць, належного рівня культури охорони праці при виконанні робіт, передбачених виробничим процесом, ведення документації з охорони праці.

На підприємствах, установах, організаціях галузі проводилися конкурси з охорони праці: на "Кращий радіотехнічний об'єкт з охорони праці"; перший етап огляду-конкурсу лінійних та ремонтних бригад електромонтерів, бригад з капітального ремонту споруд електрозв’язку, дільничних електромонтерів, працівників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою та здійснюють експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки; "Кращий фахівець з охорони праці УДППЗ "Укрпошта"; "Охорона праці – очима дітей".

В усіх дирекціях УДППЗ "Укрпошта" проводилися дні відкритих дверей під назвою "Робоче місце моїх батьків", були організовані відвідування дітьми робочих місць батьків, що сприяло їх знайомству з працею батьків та прививатиме з дитинства правила безпечної поведінки.

Проводилися заходи з вшанування пам’яті загиблих на виробництві: надавалася допомога в облаштуванні могил; відвідання та надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих, а також інвалідам праці.

Цікавим для учасників селекторної наради було те, що в цьому році, вперше, профспілкові організації брали участь у Всеукраїнському фестивалі анімаційних та відеофільмів "Безпечна праця – 2014", який був організований журналом "Промислова безпека", і первинна профспілкова організація Лівобережного поштамту Київської міської дирекції УДППЗ "Укрпошта" отримала спеціальний диплом за участь у цьому конкурсі. А сама Київська міська дирекція УДППЗ "Укрпошта" нагороджена Дипломом Київської міської ради профспілок за ІІІ місце серед підприємств першої категорії "Краще підприємство з охорони праці у м. Києві".

На місцях були вишукані можливості морального та матеріального стимулювання працівників.

Заслуговує на увагу той факт, що представники ПАТ "Укртелеком" та УДППЗ "Укрпошта" свої виступи представили у вигляді презентацій.

 

На селекторній нараді також виступив заступник голови Федерації профспілок України Сергій Якович Українець.

У своєму виступі Сергій Якович нагадав, що ми вступили в перший рік реалізації Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, робота до затвердження якої тривала 8 років, і зараз ця програма затверджена Верховною Радою України на 5 років. Що саме з подачі профспілок було ратифіковано 155 Конвенцію МОП, яка визначає правила внутрішньої політики охорони праці. Саме засади цієї Конвенції було вкладено до програми, якою ми зараз керуємося. Тобто політика управління охороною праці набуває європейських і міжнародних стандартів в нашій країні.

Нагадав, що Україна підписала політичну частину Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. Відповідно до цього ми маємо привести свої нормативні акти з охорони праці до європейських стандартів. Сергій Якович наголосив, що Федерація профспілок України готує законопроекти по механізмам економічного стимулювання роботодавців до створення належних умов праці. Це повинні бути позитивні, і негативні санкції, які мають бути спрямовані не на керівника підприємства, а на власника. Це мають бути сильні, відчутні санкції, на які реагуватиме власник шляхом наведення порядку з охорони праці на своєму підприємстві.

Дуже важливо було те, що ще в 2013 році Федерація профспілок України розпочала роботу над реалізацією Загальнодержавної соціальної програми. Наприклад, було організовано навчання представників підприємств, профспілок і органів влади за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Від профспілок таке навчання пройшло 4500 осіб, і таку ж кількість осіб заплановано і на 2014 рік. Представники підприємств і представники профспілок навчаються за одними й тими ж програмами, аналізують одні й ті ж проблеми, і знаходять однакові рішення, і це вже дає певні результати.

Звернув увагу присутніх, що доповідачі говорять про культуру охорони праці. Це дуже важливо, але вона повинна залежати від обох сторін, і від роботодавця, його організаторів роботи з охорони праці, і від працівника, і від профспілки, яка представляє цього працівника. Федерація профспілок України зорієнтовує свій профспілковий актив переважно на профілактичну роботу, на виявлення і попередження нещасних випадків і професійних захворювань. ФПУ має 160 штатних інспекторів, професійно підготовлених і десятки тисяч активістів, які працюють в комісіях з охорони праці, по розслідуванню нещасних випадків. Українець С.Я. повідомив, що почастішали випадки, коли представник профспілки підписує акт не в інтересах самого працівника. Тому буде робитися все можливе, щоб не допускати таких випадків.

ФПУ разом з головним редактором журналу "Промислова безпека" Галачом А.А. розпочала роботу із залучення науковців для знаходження інструментів управління ризиками на підприємстві, ризиками у сфері безпеки праці, для виявлення більш глибоких причин, захворювань, факторів шкідливого впливу на працівника.

Необхідно залучати кошти, не шкодувати кошти для досліджень в галузі. Потрібно шукати взаємовигоду: працівник отримує безпечні умови праці, можливість годувати свою сім'ю, а роботодавець отримує здорового працівника і високопродуктивну працю, менше збитків від нещасних випадків.

 

У заключному слові голова Профспілки працівників зв’язку України Стародуб Микола Михайлович зауважив, що всі заходи, які проводилися на галузевому рівні, пройшли на високому організаційному рівні, сприяли активізації роботи з охорони праці щодо запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням на виробництві, підвищенню загальної культури охорони праці.

 

 

Департамент охорони праці