im23-24 липня 2014 року за дорученням Держгірпромнагляду України відбувся науково-практичний семінар „Удосконалення розслідування нещасних випадків на виробництві”.

Організатором заходу став  Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці Держгірпромнагяду України.

У семінарі взяли участь представники територіальних управлінь, експертно-технічних центрів Держгірпромнагляду, комісій з розслідування нещасних випадків на виробництві, служб охорони праці підприємств, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Федерації роботодавців України, правоохоронних структур, медичних закладів та інші,  що засвідчує широке коло зацікавлених у зазначеній темі.

Від Федерації профспілок України в заході приймали участь Українець С.Я. – заступник Голови ФПУ та Маціяшко В.А, - заступник керівника Департаменту охорони праці апарату ФПУ.

Метою семінару  є визначення практичних шляхів подальшого удосконалення процедури розслідування нещасних випадків на виробництві. Мотивацією для  його проведення  є збільшення кількості скарг щодо якості розслідувань нещасних випадків на виробництві, нововведень у законодавстві (майже 25% нормативно-правових актів з охорони праці потребують корегувань), часта зміна фахівців служб  охорони праці тощо.

Голова Держгірпромнагляду  Олександр  Хохотва у вступному слові наголосив на необхідності вдосконалення чинного Порядку розслідувань нещасних випадків на виробництві, який діє  більше двох  з половиною років. Велика кількість підготовлених Службою роз’яснень юридичним і фізичним особам щодо застосування вимог Порядку та зміни у законодавстві сприяли розробці нового документу, який регламентує процедуру розслідувань та наближає його до європейських стандартів.

Заступник Голови ФПУ  Сергій Українець  у своєму виступі зазначив, що при організації розслідування нещасного випадку на першому місці має бути рівень кваліфікації, інформованості та відповідальності тих, хто веде розслідування. Важливий також обмін досвідом. Дуже багато виникає нестандартних ситуацій – наприклад поранення і загибель працівників по дорозі додому або на роботу  в результаті ведення бойових дій в населених пунктах, на території підприємств у східних областях України.

         Дуже важливою є профілактика виробничого травматизму - його попередження. А це в основному є інспектування: державне, громадське (профспілкові інспекції) та внутрікорпоративне (службами ОП підприємств). Сьогодні державну інспекцію доводиться захищати всім миром. Якщо вона ослабне – далі піде економія на службах охорони праці.

         Сергій Українець також наголосив про важливість виконання завдань Загальнодержавної програми поліпшення стану безпеки та гігієни праці на 2014 – 2018 роки, та  участі сторін соціального діалогу в роботі по адаптації  національного законодавства у сфері праці і охорони праці до відповідного законодавства ЄС.

         Про участь представників профспілок у розслідуванні нещасних випадків та профзахворювань на виробництві, учасників семінару поінформував у своєму виступі  заступник керівника департаменту охорони праці ФПУ Валентин Маціяшко (докладніше)

Всі учасники семінару дійшли думки щодо необхідності вдосконалення чинного Порядку розслідувань нещасних випадків на виробництві, який діє  більше двох  з половиною років. Велика кількість підготовлених Службою роз’яснень юридичним і фізичним особам щодо застосування вимог Порядку та зміни у законодавстві сприяли розробці нового документу, який регламентує процедуру розслідувань та наближає його до європейських стандартів.

Під час семінару розглянуто актуальні питання  та  проблеми, які виникають під час розслідування нещасних випадків; обговорена практика організації розслідувань в територіальних управліннях Держгірпромнагляду та на окремих підприємствах України, основні аспекти роботи експертних комісій, процедура проведення судово-медичних експертиз, економічна оцінка збитків від нещасних випадків, особливості розслідування, які практикуються  у сусідніх країнах, питання вдосконалення процедури розслідувань тощо.

Департамент охорони праці апарату ФПУ