IMG 6821

 

23 квітня в ІА «Укрінформ» відбулась прес-конференція з нагоди відзначення Дня охорони праці у 2015 році під гаслом: «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці». 

 

Мета проведення заходу: обговорення сучасного стану та перспектив охорони праці на виробництві як засобу збереження життя та здоров'я працівника на робочому місці. 

 

У заході взяли участь: заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець, Голова Державної служби України з питань праці Роман  Чернега, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук та директор Інституту медицини праці Національної академії медичних наук Юрій  Кундієв.

 

IMG 6882

 

Виступаючи перед представниками ЗМІ, С.Українець наголосив, що наше завдання полягає у тому, щоб людям на виробництві працювалося комфортно, безпечно і батьки поверталися з роботи до своїх сімей і дітей вчасно і здоровими.

На жаль, сьогодні ми не можемо похвалитися позитивними показниками у сфері охорони праці. У нас залишається 4,5 млн. працівників в Україні не охоплених трудовими договорами, а відповідно ці люди не захищені перед законом.

Ми в 2014 році втратили майже 550 людських життів тільки на виробництві, ще стільки же не пов’язаних з виробництвом. Економіка України щороку викидає 10-12 тис. інвалідів праці. Ці люди вже не здатні приносити користь ні економіці країні, ні своїй сімї. Тому нам потрібно думати, як відновити систему охорони праці.

 

IMG 6852

 

Потрібно попереджувати такі випадки – для цього потрібна атестація робочих місць, на жаль, вона не проводиться, хоча це встановлено законом. Це в свою чергу стримує систему поліпшення безпеки праці і не забезпечує права працівників, які зайняті на шкідливому виробництві. Наступне – це інспектування робочих місць. А також потрібні ефективні заходи з поліпшення безпеки праці на кожному підприємстві.

Також є проблеми з фінансуванням заходів з безпеки праці. Вони зменшені майже в 10 разів у порівнянні з попередніми періодами.

Нам зараз важливо поставити на ноги реформований державний нагляд, і нам важливо не тільки зберегти професіоналів, але й значно підсилити їх роботу.

 

IMG 6863

 

У профспілках в штаті працюють всього 110 інспекторів, але у нас є тисячі громадських інспекторів, яких ми навчаємо виявленню порушень. Завдяки тому, що ми організували навчання за рахунок коштів Фонду соціального страхування представники підприємств і профспілок і органів виконавчої влади з охорони праці. А їх кожного року проходило від 8 до 13 тис. ми маємо позитивний показник – кількість нещасних випадків з організаційних причин – там, де не враховано людського фактора, - у нас знизився з 72 до 58% - це десятки людських життів врятовано і сотні людей врятовано від каліцтва.

 

IMG 6831

 

Я хочу висловити вдячність роботодавцям і представникові МОП за підтримку профспілок і поверненні повноважень державній службі зайнятості.

Також С.Українець розповів про правове забезпечення діяльності з охорони праці, необхідності відновлення промислової медицини на підприємствах та ін.

 

Повна відео-версія прес-конференції

 

ІАЦ