WP 20160415 10 18 47 Pro

 

Сьогодні в Сєверодонецьку відбулась установча конференція Федерації профспілок Луганської області, з трибуни якої виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

КРАМ4

 

У своєму виступі він проінформував присутніх про позицію ФПУ, її членських організацій стосовно тих процесів, що проходять зараз в державі та суспільстві. Він акцентував на баченні профспілками ефективних шляхів для вирішення найактуальніших питань та найгостріших проблем, що турбують зараз всіх працівників України, у тому числі працівників Луганщини.

 

WP 20160415 10 16 04 Pro

 

Говорячи про головні пріоритети діяльності ФПУ та її членських організацій, Григорій Осовий підкреслив, що одне з перших спільних завдань Уряду, роботодавців та профспілок – це створення робочих місць. Потрібно надати можливість людям працювати. За останні два роки втрачено майже 2 млн. робочих місць. Країна потребує великих ресурсів, – йде війна на Сході, тому залучення людей, які хочуть і можуть працювати, має бути найпершим завданням для нового Уряду.

 

Говорячи про перспективи взаємодії профспілок з новим Урядом України Г.Осовий висловив сподівання на плідну, ефективну та взаємокорисну співпрацю в інтересах людини праці. Профспілковий лідер підкреслив:

 

«На VII з’їзді ФПУ ми зробили критичний аналіз своїх дій і побачили, що нам ще багато потрібно зробити, щоб відповідати вимогам часу та очікуванням людей, - відзначив він. – Ми повинні різними засобами змусити владу працювати на людей, ми повинні впливати на дії влади в усіх сферах, перш за все соціальній. А для цього профспілкам потрібна консолідація, єдність та ефективна співпраця, тільки так ми можемо ефективно впливати на дії влади, роботодавців. Завдяки ФПУ ми ретельно та професійно аналізуємо законопроекти, подаємо свої заперечення та пропозиції. Ми завжди маємо бути готові консолідовано захищати інтереси людей.

 

 У Конференції взяла участь та виступила перший заступник Голови ОДА Єлизавета Пушко-Цибуляк. Вона наголосила на необхідності відновлення соціального діалогу, та запевнила, що ОДА, місцеві органи державної влади зацікавлені у об’єднанні соціальних партнерів, буде розвивати та поглиблювати таку співпрацю.

 

КРАМ2

 

У своїх виступах делегати Конференції наголошували на необхідності не тільки створювати профспілкові організації, але й зміцнювати їх ряди, підвищувати результативність дій профспілкового активу щодо вирішення актуальних і наболілих питань захисту законних прав та інтересів працівників. Тому так важливо мати ефективний координаційний центр, яким має стати Федерація профспілок Луганської області.

 

А масштаб завдань, які необхідно вирішувати профспілковим організаціям області вже зараз і на перспективу, вражає. З 27 всеукраїнських профспілок, які діяли до початку АТО, 14 відновили  свою діяльність на підконтрольній українській владі території, з них: 7 обласних профспілкових організацій, 2 теркоми профспілки вугільників, 1 об’єднана профорганізація, 4 представники профспілок та 1 первинна організація шляхом прямого підпорядкування профспілці. Територіально, зокрема, у м. Сєверодонецьк: профспілки працівників будівництва і промисловості будматеріалів, житлово-комунального господарства, хімічних та нафтохімічних галузей промисловості, машинобудівників та приладобудівників. У м. Рубіжнепрацівників культури, охорони здоров’я, у м. Старобільськ – працівників освіти і науки.

 

676767667

 

Призначили свого представника профспілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості у м. Щастя, зв’язку – в  м. Сєверодонецьк, лісового господарства –  у м. Станично-Луганське. У містах Лисичанськ та Первомайськ діють територіальні організації Профспілки вугільної промисловості України. Первинні профспілкові організації діють у профспілках працівників газових господарств м. Старобільськ, оборонної промисловості – м. Рубіжне. 

 

Одночасно Центральна рада Профспілки машинобудівників та приладобудівників, Профспілка трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості, Центральний комітет Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості, розглянувши звернення обласних організацій профспілки, прийняли рішення про пряме підпорядкування і профспілкове обслуговування первинних організацій. 

 

WP 20160415 10 14 57 Pro

 

У цілому Всеукраїнські профспілки відвідують і підтримують у телефонному режимі зв’язки зі своїми організаціями в Луганської області, сподіваючись на врегулювання ситуації на рівні держави, але з частиною профспілкових організацій, які знаходяться на окупованих сепаратистами територіях, втрачено контакти та надходження членських внесків.

 

Через воєнні дії, ускладнення та обмеження пересування людей на цих територіях, порушення зв’язку, евакуацію окремих підприємств і установ у керівників виборних органів профспілок обмежені можливості щодо взаємодії з усіма первинними організаціями, що входять до їхнього складу. Тому інформація надходить із запізненням, а інколи зовсім відсутня.

 

WP 2

 

Таким чином, говорили учасники Конференції, попереду дуже складна і відповідальна робота по відродженню профспілкового руху регіону.

 

Делегати Конференції затвердили зміни в установчих документах Федерації, обрали її керівні органи – Раду та Президію.

 

Головою Федерації профспілок Луганської області обрано голову Ради профспілок м. Сєверодонецьк, голову первинної профспілкової організації ПрАТ «АЗОТ-Сєверодонецьк» Валерія Черниша.

 

КРАМ3

 

WP 20160415 11 09 52 Pro

 

Делегати Конференції також звернулись до усіх профспілкових організацій підприємств, установ, організацій із закликом кріпити єдність та згуртованість задля встановлення миру і спокою в області та проведення суспільно необхідних та соціально відповідальних реформ в державі. Профспілкова конференція закликала членів профспілок консолідуватись у своїх діях на захист миру і спокою в області, виступити єдиним фронтом проти політики «жорсткої економії», будь-яких антисоціальних дій влади чи бізнесу та використовувати всі можливі заходи у боротьбі проти кожного порушення трудових прав.

 

Олексій ПЕТРУНЯ,

Спеціальний кореспондент Прес-центру ФПУ

З Сєвєродонецька, Луганська область