В

25–27 вересня в м. Сараєво (Боснія і Герцеговина) відбулося засідання жіночої школи Пан’європейської регіональної ради.

Із вступним словом до учасниць засідання звернувся виконавчий секретар МКП-ПЄРР Антон Леппік, який зупинився на проблемах і викликах, що існують на рівні ПЄРР.

Про проблеми рівності жінок і чоловіків, поточні кампанії європейських профспілок розповіла секретар ПЄРР з гендерних питань Монсеррат Мір.

У своїх виступах учасниці школи зазначали, що в глобальному світі й досі існує нерівність в оплаті праці жінок і чоловіків, яка складає 20%. Цьому є низка причин, зокрема динамічний розвиток чоловічих професій. Крім того, на ринку праці все ще панує стереотипний підхід до чоловічих і жіночих професій, а жінок-керівників значно менше, ніж чоловіків.

У ході жвавої дискусії йшлося, зокрема, про роль профспілок у подоланні гендерного розриву, необхідність розширення соціального діалогу, якомога більшого охоплення членів профспілок колективними договорами та ін. Учасниці школи також обговорили заходи (семінари, тренінги, круглі столи), які планується провести як на національних, так і регіональних рівнях.

 

                                                              Департамент профспілкового руху та

                                                              зв’язків з громадськими організаціями