Б

13-14 грудня в столиці України відбувся дводенний семінар «Діагностичний огляд та оцінка потреб Федерації профспілок України" у рамках проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні». В семінарі взяли участь  представники профспілок Данії, апарату Федерації профспілок України, всеукраїнських галузевих профспілок та територіальних профоб'єднань.

Семінар провели авторитетні представники профспілок Данії - Філіп Нордентофт – керівник управління стратегічного та навчального розвитку Ради Конфедерації профспілок Данії/Конфедерації професіоналів Данії та Йонас Девантьє – радник з міжнародних питань Об’єднаної федерації робітників Данії.

Про мету, завдання та підсумки семінару ми попросили розповісти Філіпа Нордентофта.

- Міжнародна організація праці попросила нас, профспілки Данії, провести оцінку потреб Федерації профспілок України, - зазначив він. – Проект МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» фінансований Урядом Данії у рамках Датської програми сусідства (2017 – 2021 р.р.). В Данії визнають дуже важливу роль організацій працівників і роботодавців у формуванні суспільства. Мова йде про забезпечення людей гідною роботою.   Це є дуже важливим елементом розвитку країни. Зараз українське суспільство знаходиться в перехідному періоді.  І організації профспілок і роботодавців повинні відігравати важливу роль у цьому процесі.

- Що, на Вашу думку, для цього треба робити українським профспілкам?

- Ми вважаємо, що їм потрібно, перш за все,  переорієнтувати свою політику, розвинути свій потенціал, використовувати більш ефективно свої можливості.

- Саме цієї меті мають слугувати такі семінари, інші форми навчання профспілкового активу?

-  Так, безумовно. Ми, датські профспілки, бачимо свою роль у тому, щоб сприяти знаходженню Федерацією профспілок, іншими профоб’єднаннями України свого місця, своєї ролі у цих процесах.  Сьогодні в Україні дуже багато викликів – трудова міграція, проблеми з оплатою праці, створенням гідних її умов… Профспілки для себе мають визначити, яким чином вони можуть сприяти вирішенню цих проблем, покращенню ситуації в країні. Дуже важливо, щоб профспілки могли показати свою потрібність та ефективність членам профспілок, соціальним партнерам.

-   А що означає бути потрібним членам профспілок?

- Це означає  - надавати їм ті послуги, у яких вони відчувають потребу.

- А конкретно?

- Надавати нові послуги та покращувати якість і ефективність вже існуючих.

- Пане Філіпе, які враження у вас від спілкування з нашими профспілковими фахівцями, профспілковим активом різних рівнів?Наскільки їхній фаховий рівень, на ваш погляд, відповідає викликам часу? Що їм треба ще зробити, щоб цей рівень підвищити?

- Питання цікаве. Але дуже складне відповісти на нього одним реченням. Перед профспілками України стоїть дуже багато викликів. Одночасно, у них є дуже багато можливостей реагувати на ці виклики. Бачу тут хороший потенціал. Треба тільки удосконалювати свої можливості, активно навчатися новим формам та методам діяльності.

- Що б Ви побажали українським профспілкам?

- Одна з важливих проблем - те, що профспілки втрачають своїх членів. Питання у тому – як профспілки мають реформувати себе, щоб цього не було.  Те, що я побачив на цьому семінарі, свідчить, що у профспілок в Україні дуже великий потенціал. Треба його ефективно використовувати. Якщо профспілковий актив зможе показати членам профспілок, що вони не просто протестують, але й пропонують реальні альтернативи, реальні послуги, які приносять користь рядовим членам профспілок, можна вирішувати серйозні, актуальні завдання.

-  Але це, безумовно, залежить не тільки від профспілкового активу…

- Так, хотілось би побажати, щоб і урядова сторона, і сторона роботодавців визнавали профспілки як справжнього партнера у соціальному діалозі, щоб соціальний діалог в України був реальним, конкретним, конструктивним, а не формальним, як кажуть, тільки на папері.

За бесіду подякував Олексій Петруня,

Прес-центр ФПУ