cd4cd292f526af86961a444d2ea09e4e

 

Рік, що минув, був насичений для країни і національного профспілкового руху багатьма доленосними подіями, досягненнями, викликами і загрозами. ФПУ, її членські організації принципово і послідовно відстоювали законні права та інтереси працівників, членів профспілок.

 

Їх діяльність була спрямована на забезпечення соціально-економічного захисту працівників переважно через соціальний діалог. Водночас застосовуючи інструменти вуличної демократії профспілки здійснювали тиск на Уряд і роботодавців з метою підвищення соціальних стандартів, ліквідації заборгованості з зарплати та підвищення оплати праці, створення нових високотехнологічних і безпечних робочих місць, захищаючи права членів профспілок і профспілкових організацій у т.ч. і майнові.  

Федерація профспілок України була змушена вдатися у 2018 році до активних форм протесту як на національному рівні через наступ на права людини праці, так і шляхом надання солідарної підтримки тим всеукраїнським профспілкам, які здійснювали такі акції з метою привернення уваги органів державної влади до проблем своїх галузей (працівників атомної енергетики, вугільної промисловості, газових господарств, металургів та гірників та ін.), а також профоб’єднанням Закарпатської та Полтавської областей, які відстоювали свої законні права на Будинки профспілок.

Наймасовішою стала Всеукраїнська акція протесту профспілок 17 жовтня 2018 року, у якій взяли участь 15 тис. активістів з усіх регіонів України. Вона  засвідчила довіру спілчан до найбільшого профспілкового об’єднання України та їх готовність до відстоювання своїх прав активними діями.
За результатами розгляду Вимог Всеукраїнської акції протесту профспілок та додаткових вимог членських організацій ФПУ Прем’єр-міністром України Гройсманом В.Б., Першим віце-прем’єр-міністром України – Міністром економічного розвитку і торгівлі України Кубівим С.І. та Віце-прем’єр-міністрами України Розенком П.В., Кістіоном Г.Г. надано 32 доручення.

Протягом жовтня-листопада 2018 року пройшли робочі зустрічі центральних органів виконавчої влади з галузевими профспілками, де обговорювалися проблемні питань і напрацьовані узгоджені пропозиції щодо їх вирішення.

 

Прес-центр ФПУ