20

При організації профспілкового навчання вкрай важливо використовувати активні методи навчання. Це пов’язано з тим, що вони мають великий вплив на слухачів, сприяють кращому засвоєнню ними більшого обсягу навчальної інформації та виробленню високих особистих якостей.

Активні методи навчання – це такі методи, при використанні яких навчальна діяльність має творчий характер, а в людей, які навчаються, формуються пізнавальний інтерес і творче мислення.

До активних методів навчання належать проблемна розповідь і проблемно побудована лекція, евристична і проблемно-пошукова бесіда, проблемне наочне приладдя, проблемно-пошукові вправи, дослідні лабораторні роботи, метод розвиваючого навчання, метод пізнавальних ігор, метод створення ситуацій пізнавальної спору, метод створення емоційно-моральних ситуацій, метод аналогій, метод створення на уроках ситуацій інтересу, метод аналізу на уроках життєвих ситуацій та ін.

Безымянный

Як свідчать дослідження, дорослі віддають перевагу методам саме активного навчання. При порівнянні ефективності методів активного навчання і традиційних лекцій з’ясувалося, що показники успішності засвоєння знань дорослими є сумірними, а от показники опанування нових навичок при використанні методів активного навчання значно перевищують ті, що їх було досягнуто після курсу звичайних лекцій. Дослідження також показали, що значна кількість дорослих з різними індивідуальними навчальними стилями засвоює знання ефективніше тоді, коли використовуються активні методи навчання.

Департамент розвитку профспілкового руху ФПУ