IMG 8793

 

15-17 грудня п.р. на базі Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області пройшов навчальний семінар, присвячений питанням організаційної роботи у профспілках, організований департаментом розвитку профспілкового руху Федерації профспілок України за сприяння Американського Центру Солідарності.

У семінарі взяли участь директори навчально-методичних центрів профспілок, окремі голови та заступники голів членських організацій, спеціалісти, відповідальні за організаційну роботу.

Семінар тривав 3 дні, у його програмі були наступні тренінги для вдосконалення навичок організаційної роботи:

1. Стратегія ФПУ: оновлення чи реформування профспілок.

2. Органайзинг – інструмент розвитку і зміцнення профспілок. Особли­вості профспілкової діяльності в сучасних умовах.

3. Звіти і вибори у профспілках – шлях змін.

4. Євроінтеграційний вектор розвитку України. Місце профспілок у нових умовах процесу Євроінтеграції.

5. Лідерство. Компетенції профспілкового лідера.

6. Психологія міжособистісного та колективного спілкування: мистецтво комунікацій.

До презентованого Валентиною Шевченко проекту Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій, схвально сприйнятого слухачами, запропоновано заходи, що нададуть додаткові можливості профспілкам посилити свій вплив у суспільстві:

  • створення платформи, яка об’єднає депутатів ВР України та представників профспілок, які мають єдину ідеологічну політику щодо соціального захисту;
  • проведення інформаційної роботи або акції щодо роз’яснення членам профспілки наслідків від запропонованої Програми Уряду;
  • залучення експертів МОП щодо моніторингу запропонованої програми Уряду;
  • відтворення профспілкового страхування через створення страхових компаній;
  • участь профспілок у співпраці з громадськими організаціями.

Викликала зацікавленість тема «Органайзинг − інструмент розвитку і зміцнення профспілок», яку презентували молоді викладачі НМЦ Чернігівської області Володимир Ковальчук й Віталій Копиш, та ознайомили учасників з базовими поняттями органайзингу, історією його виникнення, визначенням системи комунікацій

Тренінг «Звіти і вибори у профспілках» обраний невипадково, адже нинішня звітно-виборна кампанія проходить у непростих умовах – нестабільності і воєнних дій на сході країни. З питаннями щодо ходу кампанії, відповідності проведення звітів і виборів статутним вимогам, а також з пропозиціями щодо внесення змін до статутів членських організацій ФПУ виступила Валентина Шевченко.

Цікаві тренінги «Лідерство, компетенції профспілкового лідера» і «Психологія міжособистісного та колективного спілкування: мистецтво комунікацій», проведені викладачами НМЦ Іриною  Глушко та Світланою Каземірової, дозволили дізнатися про види комунікативної поведінки, територіальну мову комунікацій, типи співрозмовників, а також вдосконалю­вати свої комунікативні навички.

У ході занять було використано велику кількість презентаційних матеріалів, застосовано інтерактивні методи навчання, у тому числі робота в групах, під час якої учасниками напрацьовано цікаві пропозиції щодо вдосконалення діяльності профспілок. Усі учасники семінару одержали максимально повну і всебічну інформацію, відмітили важливість проведення таких семінарів і зазначили, що отримані знання необхідно застосовувати на практиці і на їх основі будувати свою роботу.

Навчальний семінар завершився врученням сертифікатів учасникам про підвищення кваліфікації.

 

 

 Департамент розвитку профспілкового руху

 

IMG 8877