20141204184915

 

 

18 лютого ц.р. відбулися слухання в комітеті Верховної Ради України з питань сім ї, молодіжної політики та спорту на тему «Забезпечення функціонування закладів оздоровлення та відпочинку дітей за нових законодавчих умов» за участю представників органів центральної влади та місцевого самоврядування, а також Федерації профспілок України.

Учасники слухань констатували, що нині склалася критична ситуація з фінансуванням сфери оздоровлення та відпочинку дітей через:

- прийняття змін до Закону про соціальне страхування, яким скасовано фінансування Фондом витрат на дитяче оздоровлення;

- змін до Податкового кодексу, яким скасовано пільгу дитячим оздоровчим закладам з земельного податку та вводиться додатковий податок на нерухомість.

Змінами до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» встановлено, що організація оздоровлення дітей працівників підприємств та установ має регулюватися колективним договором.

Органи місцевого самоврядування, які відтепер мають виділяти кошти на оздоровлення та відпочинок дітей, не отримали відповідних фінансових ресурсів, як не заплановані вони міністерствам освіти і науки та агропромислового комплексу.

Такі дії влади є непродуманими та непідготовленими і спричинять значне зростання вартості дитячої путівки, витрат батьків, неминуче призведуть до погіршення здоров я дітей, збільшення дитячої та підліткової злочинності, зруйнують мережу дитячих оздоровчих закладів.

Учасники слухань наполегливо рекомендуватимуть Кабінету Міністрів України та Верховній Раді України внести зміни до:

- Податкового кодексу України щодо поновлення пільги з земельного податку та скасування податку на нерухомість для дитячих оздоровчих закладів, які здійснюватимуть оздоровлення влітку цього року;

- Закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік» щодо виділення місцевим бюджетам субвенції з Державного бюджету України для цільового фінансування оздоровлення та відпочинку дітей у сумі 350 мільйонів гривень.

Голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко запропонував також повернути кошти соцстраху на дитяче оздоровлення, зменшити тривалість оздоровчої зміни до 18 днів, залучати до роботи в дитячих оздоровницях студентів, що також здешевить путівку, а органам місцевої влади встановлювати пільгові тарифи на газ, електроенергію, комунальні послуги.

На виступ Міністерства фінансів України про відсутність коштів на дитяче оздоровлення, заступник Голови ФПУ Євген Др’апятий запропонував доповнити Рекомендації комітетських слухань у розділі Кабінету Міністрів України наступний пункт: Уряду країни щоквартально оприлюднювати  інформацію про суми коштів, які повернуто до Державного бюджету (внаслідок дій фіскальних, контролюючих, правоохоронних органів та за рішеннями судів):

 -  з офшорних зон (де сотні мільярдів доларів вивезених з України за 23 роки);

-  від реалізації конфіскованого майна колишніх можновладців та злочинних угрупувань;

-  коштів, отриманих від ефективності нового атикорупційного законодавства, та  заходів з ліквідації корупційних схем і викорінення хабарництва в органах влади.

- 10 відсотків коштів, отриманих із зазначених джерел, спрямовувати на  дитяче оздоровлення, дитячі юнацькі спортивні школи та національно-патріотичний розвиток дітей і молоді.

 

 

Департамент розвитку профспілкового руху апарату ФПУ