СПО

 

СПО об'єднань профспілок на своєму засіданні 14 квітня під головуванням Голови СПО Григорія Осового затвердив вимоги до Уряду України щодо встановлення нових соціально-економічних умов праці, невиконання законодавства про працю та положень Генеральної угоди на 2010 - 2012 роки.

 

СПО1

 

Вони стосуються, насамперед, забезпечення соціально-економічного захисту людей, зокрема, підвищення рівня прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати і посадового окладу (тарифної ставки), проведення індексації грошових доходів, погашення заборгованості по зарплаті, забезпечення держконтролю за безпекою праці, відновлення санаторно- курортного лікування за рахунок фондів соцстраху та інше.

 

СПО2

 

В інформації з цього питання, з якою виступив Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Сергій Кондрюк, у виступах членів СПО наголошувалось, що, за підрахунками профспілкової Сторони фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скорегований на розміри обов’язкових платежів відповідно до статті 1 Закону України «Про прожитковий мінімум», рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 №10-рп/2008 у лютому 2015 року мав становити 2027 грн., що на 809 грн. перевищує затверджену Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» мінімальну заробітну плату.

 

IMG 2607

 

Що стосується заборгованісті по зарплаті, то, за даними Держстату України, станом на 1 березня 2015 року сума заборгованості з виплати заробітної плати зросла до 1574,9 млн. грн. (без врахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей). При цьому 1102,2 млн. грн. або 70% зарплатних боргів припадає на економічно активні підприємства. Кількість працівників економічно активних підприємств, відносно яких порушено право на своєчасне одержання заробітної плати, сягнула 201 тис. осіб. Таким чином порушуються стаття 12 Конвенції про захист заробітної плати № 95, стаття 43 Конституції України, якими кожному громадянину гарантується право на своєчасне одержання винагороди за працю, стаття 115 Кодексу законів України про працю щодо строків виплати заробітної плати, статті 15 та 24 Закону України «Про оплату праці» та пункт 2.14 Генеральної угоди щодо своєчасної та в повному обсязі виплаченої заробітної плати.

Було також наведено багато прикладів порушення прав та інтересів працівників у сфері забезпечення безпеки та гігієни праці, санаторно-курортного лікування, соціальних гарантій працівників, пенсіонерів, чорнобильців.

 

IMG 2650

 

Враховуючи порушення Кабінетом Міністрів України законодавства про працю, керуючись статтями 2, 4 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», СПО об’єднань профспілок вирішив затвердити Вимоги Спільного представницького органу об’єднань профспілок до Кабінету Міністрів України стосовно невиконання законодавства про працю, положень Генеральної угоди на 2010-2012 роки та встановлення нових соціально-економічних умов праці, відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Серед основних вимог – вийти до парламенту із законопроектом про підвищення розміру прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, забезпечити проведення індексації грошових доходів населення з метою ефективного захисту трудових доходів, пенсій, соціальних доплат та страхових виплат в умовах високого рівня інфляції, забезпечити до 1 липня 2015 року погашення заборгованісті з виплати заробітної плати в повному обсязі на державних підприємствах та вжити вичерпних заходів по погашенню заборгованісті на підприємствах інших форм власності, внести законодавчі пропозиції щодо відновлення з 1 січня 2016 року соціальних прав та соціальних гарантій працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію, яких призупинено у 2016 році та інші вимоги.

 

IMG 2721

 

Уряду на реагування дано термін - до 27 квітня. Саме в цей день СПО збереться на чергове засідання, щоб обговорити цю саму реакцію.

Висунуті також вимоги до СПО сторони роботодавців на національному рівні. Головна з них - погасити до 1 липня 2015 заборгованість по зарплаті в повному обсязі на підприємствах усіх форм власності. Головне з них – погасити до 1 липня 2015 року заборгованість з виплати заробітної плати в повному обсязі на підприємствах усіх форм власності.

 Було також обговорено та вирішено питання «Про затвердження складу примирної комісії профспілкової Сторони та схвалення пропозицій до складу трудового арбітражу для врегулювання колективного трудового спору (конфлікту) між СПО об’єднань профспілок та Кабінетом Міністрів України», «Про схвалення пропозицій профспілкової Сторони до складу трудового арбітражу для врегулювання колективного трудового спору (конфлікту) між СПО об’єднань профспілок та Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні», «Про законодавчі пропозиції СПО об’єднань профспілок щодо індексації розміру мінімальної заробітної плати», «Про створення Робочої групи для опрацювання питання відносно порядку оскарження рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг стосовно необґрунтованого підвищення з 1 квітня 2015 року цін і тарифів для населення на природний газ, електроенергію, послуги опалення».

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ