ДАТ

Життєво необхідним для подальшого розвитку та оновлення профспілок є створення сучасної системи формування та розвитку кадрового потенціалу. Вона має передбачати організацію та підвищення кваліфікації профспілкових лідерів усіх рівнів та розвиток системи цільової підготовки саме в професійних навчальних закладах. Про це говориться в резолюції національної конференції в рамках реалізації дансько-українського проекту між ФПУ і 3F «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизації в Україні», презентація якого відбулось 25 квітня в Академії праці, соціальних відносин і туризму.

Ціль проекту передбачає досягнення гідних умов праці і життя на добре врегульованому ринку праці, де стабільний профспілковий рух робить свій внесок у демократичний розвиток України. За рахунок цього проекту очікується, що ФПУ покращить свою здатність організовувати і представляти працівників та підвищить рівень послуг, які їм пропонує на децентралізованих рівнях в Україні.

Відкриваючи презентацію дансько-українського проекту, Голова ФПУ Григорій Осовий привітав присутніх з великою подією в житті двох профспілок – Федерації профспілок України і данської профспілки робітників 3F, з якою укладено угоду про продовження співпраці з метою підвищення потенціалу і посилення здатності членських організацій захищати права та інтереси людини праці.

ДАТ1

«Україна, визначивши курс на євроінтеграцію, має опанувати європейський досвід, форми та методи роботи на всіх напрямах – політичному, економічному, соціальному і сфері громадських комунікацій і загального розвитку профспілкового руху, - зазначив він. – Сьогодні ми даємо старт спільної роботі, яка буде мати продовження впродовж 3-х років. Ми щиро вдячні данським профспілкам, які підтримали прохання ФПУ надати нам посильну допомогу у підвищенні кваліфікації наших спілчан. І таким чином за фінансової підтримки Уряду Данії, організаційної і кадрової підтримки профспілок 3F народився проект, якій має важливе значення для розвитку профспілкового руху в нашій країні і має дуже актуальний сенс, який відобразився в його назві – «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні».

Профспілковий лідер також проінформував, що в якості керівного органу проекту створено Спільний Керівний комітет. Від ФПУ до його складу входять Голова Федерації Григорій Осовий та голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, голова Науко-методичної ради ФПУ Віталій Дубіль.

Голова ФПУ високо оцінив роль Міжнародної організації праці та її координатора в Україні Сергія Савчука за підтримку ідеї створення проекту, а також за формування ролі профспілок у забезпеченні гідної праці. Він також зазначив велику роль АПСВТ, галузевих та територіальних профспілкових організацій та об’єднань у цьому процесі.

ДАТ5

.

Григорій Осовий подякував всіх причетних до створення та розвитку українсько-данського проекту з обох сторін, зокрема координатора міжнародного відділу 3F Медса Лунда, заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого і координатора проекту від ФПУ Валентину Шевченко, та побажав їм плідної та результативної діяльності щодо підготовки профспілкових кадрів і розвитку профспілкового руху в Україні.

У свою чергу директор Міжнародного департаменту Об’єднаної федерації робітників Данії Б’ярне Хардер Ларсен зазначив, що данські профспілки будуть всіляко підтримувати профспілковий рух в Україні, сприяти підвищенню професіоналізму профспілкових активістів, допомагати їм засвоювати кращій досвід профспілкової діяльності. «Розробляючи цей проект ми прагнули зробити його максимально відкритим, а не зарегламентованим, - підкреслив він. – Тематику, виходячи з актуальності, буде визначати українська сторона. Ми готові і будемо надавати всю можливу допомогу українським профспілкам, тому що ми безпосередньо зацікавлені в сильних партнерах для консолідації міжнародного профспілкового руху».

На презентації проекту також виступили координатор МОП в Україні Сергій Савчук, голова Профспілки працівників оборонної промисловості України Олександр Черниш, ректор Академії праці, соціальних відносин і туризму Вікторія Буяшенко.

ДАТ2

З презентацією проекту виступила його координатор від ФПУ Валентина Шевченко.

Вона проінформувала, що зараз вже сформовано три групи із 60-ти профспілкових активістів, які представляють практично всі області, причому одна третина складає молодь, 52 відсотки жінки. Перша група – молодіжна. Відбір учасників проводився через анкетування. На учасників очікує проведення навчання, тренінгів, конференцій, передбачається п’ять соціологічних досліджень, кожна група проведе по шість семінарів.

Проект спрямований на сприяння розвитку і зміцнення профспілок в Україні, їх модернізацію та підвищення професіоналізму профспілкових працівників та активістів, з метою забезпечення впливовості профспілок. Передбачається, що проект зміцнить профспілки на національному, регіональному та місцевому рівнях, забезпечить їх участь у формуванні пріоритетних напрямів розвитку регіонів і гармонізації загальнодержавних та регіональних інтересів.

Стратегічні пріоритети проекту: внутрішня модернізація профспілкового руху України, посилення впливу профспілок на політику у процесі демократизації та децентралізації, покращення представництва інтересів працівників.

Результати, які очікуються від проекту:

1. Буде підготовлено 60 профспілкових лідерів, які мають створити до 2 тисяч профспілкових організацій.

2. Підвищення ефективності роботи Інституту профспілкового розвитку, який забезпечить розробку стратегічних змін у профспілковому русі та в суспільстві.

3. У кожній області України буде створено групу профспілкових ресурсних осіб у рамках ФПУ, яка проводитиме заходи, навчання, надаватиме консультативну допомогу.

4. Молоді члени профспілок (до 35 років) матимуть вплив на виборні органи ФПУ.

5. Працівники новостворених компаній організовані в профспілкові організації, що призведе до збільшення кількості компаній з укладеними колективними договорами.

6. Зростання участі ФПУ у соціальному діалозі на рівні області, району та міста.

7. Покращення інформованості та знання про трудові права на українському ринку праці, а також про міжнародні конвенцій в сфері праці.

ДАТ4

Інформаційно – аналітичний центр ФПУ