DSC 8181

 

У ході VІ засідання Ради Федерації профспілок Рівненської області обговорювалося питання, якими бути профспілкам на сучасному етапі.

 

З ґрунтовною з цього питання доповіддю виступив голова Федерації профспілок Рівненщини Микола Шершун, який зокрема зазначив, що сьогодні профспілковий рух в Україні перебуває у складному становищі, тому Федерація профспілок Рівненщини визнає, що профспілкова діяльність потребує змін як у формах і методах роботи.

 

Перед учасниками засідання виступив заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий.

Він приділив увагу ролі профспілок у формуванні громадянського суспільства в Україні на нинішньому етапі і закликав спілчан до більш активної позиції у обстоюванні трудових прав працівників.

На переконання керівника, лише масові акції протесту, які відбулись в Києві наприкінці минулого та на початку цього року змусили керівництво Кабінету міністрів України на чолі з Прем’єр-міністром провести зустріч з представниками всеукраїнських профспілок та профоб’єднань у форматі засідання НТСЕР, що пройшло 16 квітня ц.р.

 

DSC 8168

 

- Профспілкам вдалося досягнути своєї мети і заставити Уряд почути думку працюючої людини, - сказав Є.Драп’ятий. – Відразу після цієї зустрічі Прем’єр дав доручення активізувати соціальний діалог на усіх рівнях, а саме: включати представників всеукраїнських профспілок до складу громадських рад та колегій центральних органів виконавчої влади, дотримуватись закону про соціальний діалог на стадіях розробки проектів рішень і постанов та ін.

- На сучасному етапі профспілкових рух набирає нових обертів. Ми маємо не лише захищати, але й наступати і упереджувати порушення трудових прав. Профспілки є реальними опонентами влади і ми порушуємо питання про розвиток виробництва, реформування у сферах медицини, освіти, енергозабезпечення тощо, - продовжив він, - але реформи не можна проводити теоретично, необхідно до їх впровадження залучати вітчизняних фахівців, тих, хто добре знає українські реалії.

Було зазначено, що період листування вже закінчився, він не дає бажаного ефекту, - тільки конкретні зустрічі, жорсткі вимоги і акції можуть заставити владу зрозуміти людину праці. Профспілки мають відчути, що вони є сила, яка може примусити іншу сторону сісти за стіл переговорів.

 

DSC 8222

 

Це для влади є сигналом для проведення не декларативних, а реальних змін: підвищити зарплату, прожитковий мінімум та ін. Уряд намічає тотальну приватизацію і розпродаж державного майна. За цими процесами ми не маємо загубити живих людей, яким при зміні власника підприємства може загрожувати звільнення.

- Їде пробудження з регіонів, - зазначив заступник Голови ФПУ, - і є відчуття, що профспілки потрібні, нашу нішу ніхто не займає, – нам потрібно лише активізуватися та діяти. Професійний захист має бути на кожному підприємстві, де створюється трудовий колектив, - це має бути нормою.

За результатами обговорення Рада ухвалила Постанову під назвою: «Сучасне бачення профспілкової діяльності - курс на модернізацію та консолідацію дій».

 

(з текстом постанови можна ознайомитись тут)

 

ІАЦ