11334159 10200599175139031 606788961950830282 o

 

З 10 по 15 травня 2015 року на базі Чернігівського Навчально-методичного центру профспілок я брала участь у навчальному семінарі для другої групи учасників дансько-українського проекту.

Оскільки Україна обрала курс на євроінтеграцію, то наша задача опанувати європейський досвід розвитку профспілкового руху. У цьому нам і допомагав данський викладач 3F Пер Айзенрайх – досвідчений фахівець своєї справи і цікава людина. За ці дні він зміг усіх згуртувати та за допомогою навчального матеріалу і практичних тренінгів залучити до обговорення дуже важливих питань, таких як, досвід профспілкового навчання у Данії, зміни у суспільстві та нова роль профспілок, базові функції профспілок, модернізація профспілок України.

Усі слухачі були поділені на 4 робочі групи. На заняттях для кожної із груп було окреме завдання. За результатами обговорень ми прийшли до спільного рішення, що у нашій профспілці дуже мало приділяється уваги навчанню (включно до рядового члена профспілки). Що потрібна реорганізація ФПУ на всіх рівнях. Електронна прозорість діяльності та використання профспілкових коштів, вікове обмеження профспілкових лідерів. Що потрібне представництво в парламенті, в органах місцевого самоврядування (окремим об’єднанням). Що потрібні зміни в законодавстві (про угоди, колективні договори, зацікавленість роботодавця в партнерстві, судова реформа). Інформаційна робота про профспілкову діяльність на всіх рівнях медіа простору – відсутня. І, що непотрібно чекати змін зверху, а починати робити це кожному на своєму робочому місці.

Особисто мені проект надав цінні знання та досвід для подальшої профспілкової роботи.

 

Маркело Тетяна,

Учасниця другої групи

дансько-українського проекту