1308640620 1302703686 3

 

12 червня в Міністерстві соціальної політики України відбулася Всеукраїнська селекторна нарада з підготовки та проведення оздоровлення та відпочинку дітей у 2015 році.

Надаємо виступ на ній заступника Голови Федерації профспілок України  Драпятого Євгена Михайловича.

 

 

Профспілкові організації підприємств, установ, організацій, які традиційно опікуються оздоровленням дітей їхніх працівників висловлювали на початку року категоричні заперечення законодавчим змінам щодо дитячого оздоровлення, скасування норм з оплати Фондом соцстраху витрат на харчування дітей та лікування (а це біля 250тисячдітей). Адже вони суттєво збільшують вартість путівки, роблять її недоступною для більшості батьків та зменшать кількість оздоровлених дітей. Уряд заявляє, що нині в країнах Євросоюзу немає норм щодо оплати дитячого оздоровлення за рахунок соцстаху. Але там немає і такої злиденної заробітної плати у батьків, а соціальні послуги високого рівня.

Початок оздоровчої кампанії це яскраво підтвердив. За оперативними даними з областей, більшість дитячих оздоровниць не працюватимуть повний оздоровчий сезон, не матимуть необхідного наповнення змін через неспроможність батьків оплачувати їхні послуги. І це при тому, що чимало з них встановили коротку тривалість відпочинку (14-18 днів). Так, один день відпочинку дитини в Дніпропетровській області коштуватиме 200 гривень, в той час як одноденна середня зарплата батька становить тут 142 гривні. В Полтавській області 250 гривень при зарплаті 116 гривень, в Харківській: 215 при зарплаті 115 гривень. В Чернігівській: 170 гривень при одноденній зарплаті 102 гривні (за офіційними статистичними даними квітня 2015 року)

Особливо болісною така ситуація є для батьків бюджетної сфери та комунальних підприємств.  Держава обмежує їхню зарплату, а фінансування бюджетних установ на дитяче оздоровлення взагалі не передбачено, вони неспроможні перерахувати 0,3 відсотка від фонду оплати праці на фізкультурно-оздоровчу роботу, хоча законом це передбачено, тому власне батьки мають оплачувати зависоку вартість дитячої путівки. Допомагає їм у цьому лише профспілкова організація там, де вона є, але її можливості обмежені, адже її бюджет наповнюється з 1 відсотка низької зарплати працівників.

Не виділено кошти на дитяче оздоровлення і працівникам агропромислового комплексу, незважаючи на Державну програму з оздоровлення.

У віданні профспілок нині перебуває близько 10 відсотків дитячих оздоровчих таборів. Вартість путівки у них є вищою у порівнянні з аналогічними таборами комунальної та державної форми власності, через небажання окремих органів місцевого самоврядування  знизити податки з орендної плати за землю, розцінюючи це як спосіб збільшення своїх доходів. От і мусять батьки оплачувати такий дохід.

Просили би розуміння тут органів місцевого самоврядування, особливо сільських і селищних рад.

Разом з тим, висловлюємо вдячність більшості органів місцевого самоврядування за державницький підхід до оздоровлення дітей регіону та встановлення 0 ставки податку на землю і нерухоме майно для дитячих оздоровниць, що загальмувало зростання вартості путівки. Особлива подяка органам влади Полтавської, Сумської областей, міста Києва щодо виділення  достатніх коштів на оздоровлення не тільки пільгових категорій дітей, а й дітей працівників бюджетної сфери.

Хочу висловити подяку Міністерству соціальної політики України за їх наполегливі дії щодо збільшення фінансування державою дитячого оздоровлення, а також комітетам Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту й з питань соціальної політики, зайнятості і пенсійного забезпечення.

Дії Мінпраці забезпечили прийняття доручення Прем’єр-Міністра України А.П.Яценюка від 12.05.2015 року № 18517/1/1-15 головам обласних державних адміністрацій щодо вжиття ними заходів з підтримки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку шляхом звільнення від сплати податків на землю та нерухоме майно.

Федерація профспілок України підтримала законопроект № 22-45 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо надання соціальних послуг) народного депутата М. Лаврика, яким передбачено повернення фінансування за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на санаторно-курортне лікування, санаторіїв-профілакторіїв і дитячого оздоровлення, який розглядався у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості і пенсійного забезпечення 3 червня ц.р. Комітет підтримав зазначений законопроект, попри заперечення Уряду та вніс його на розгляд теперішнього засідання Верховної Ради України. А Голова ФПУ персонально звернувся до кожного керівника регіону за сприянням у цьому важливому питанні.

Переконаний, що тільки спільними діями ми зможемо захистити права дітей на відпочинок.

На репліку Міністерства соціальної політики України щодо критики Федерацією профспілок України низьких цифр дитячого оздоровлення у відповідь прозвучало «Ми не гонимось за цифрами. Нас хвилює можливість батьків  оздоровити дітей при такому низькому рівні зарплати. Тому профспілки протягом останнього місяця тричі пікетували Кабінет Міністрів з вимогами підняття зарплат, прожиткового мінімуму, повернення коштів соцстраху на дитяче оздоровлення. Ми пропонували Уряду повернути кошти з офшорних зон та від майна олігархів та направити їх на дитяче оздоровлення».