фото НМР2

 

5 жовтня поточного року відбулося засідання Науково-методичної ради Федерації професійних спілок України під головуванням Віталія Дубіля, голови Науково-методичної ради ФПУ, голови Дніпропетровського об’єднання профспілок. У засіданні взяли участь члени Ради та запрошені: Євген Драп’ятий -– заступник Голови ФПУ, Ніна Кушніренко – заступник директора з навчальної роботи Дніпропетровського ЗНМЦ, Ярослав Бондарчук – кандидат історичних наук.

 

            На порядок денний було внесено  питання:

  1. 1.  Про підсумки навчання профспілкових працівників та активістів у 2014/2015 навчальному році та завдання на 2015/2016 навчальний рік. 
  2. 2.  Про стан реалізації дансько-українського проекту «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні».
  3. 3.  Презентація монографії «Документи профспілок як джерело вивчення становлення системи соціально-трудових відносин незалежної України».
  4.  

       З  першого питання з інформацією виступив заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий. У звіті прозвучали основні показники підсумків 2014/2015 навчального року профспілкових працівників, активістів, членів та були розставлені акценти стосовно подальших напрямків роботи на 2015/2016 навчальний рік. Пріоритетними залишаються питання розвитку соціального діалогу, трудового законодавства, колективно-договірного регулювання трудових відносин, боротьби за підвищення заробітної плати, зайнятості громадян, контролю за охороною праці та здоров’ям. За даними членських організацій,  з цих напрямів пройшли навчання понад 11 тис. спеціалістів.

         У квітні розпочався один з наймасштабніших профспілкових проектів останніх років – проект співпраці ФПУ з данською профспілкою 3F. Валентина Шевченко, керівник Центру з реалізації дансько-українського проекту ознайомила членів Науково-методичної ради ФПУ про хід реалізації проекту та завданнями на новий період. З метою координації та контролю за реалізацією проекту створено спільний Керівний комітет. Організовано та проведено п’ять навчальних семінарів для учасників проекту за участю данського викладача ЗF. Зкоординовано проведення в регіонах 48 круглих столів –дискусійних клубів та 9 одноденних тренінгів. Підготовлено пропозиції щодо тематики досліджень в рамках проекту.

          З презентацією монографії «Документи профспілок як джерело вивчення становлення системи соціально-трудових відносин незалежної України» виступив Ярослав Бондарчук, кандидат історичних наук, лауреат VII та VIII Міжнародних виставок-конкурсів сучасного мистецтва «Ukrainian Art Week». Монографія присвячена комплексному дослідженню документів, що виникли у результаті діяльності профспілок незалежної України. Книга рекомендується слухачам системи підвищення кваліфікації профспілкових кадрів, розрахована на науковців, викладачів, студентів, профспілкових активістів, представників громадських організацій та політичних партій, які цікавляться проблемами соціально-трудових відносин, історією профспілкового руху.

         Науково-методична рада ФПУ на допомогу членським організаціям схвалила Рекомендації з організації навчання на новий навчальний період та затвердила низку навчальних програм: «Основні принципи  профспілкового руху в Україні»», «Основи профспілкової діяльності», «Молодь і профспілки»,  «Економічний аналіз діяльності підприємства в період розробки колдоговору» тощо.

Усі учасники засідання не тільки обговорили нагальні проблеми, але й поділилися враженнями та  окреслили перспективи на наступний рік.

 

 

 

Департамент профспілкового руху

та зв’язків з громадськими організаціями

 

 

 

Фото НМР1

 

DSC 0142

 

DSC 0150